Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Ден на отворени врати, посветен на превенцията и лечението на сънна апнея, метаболитен синдром и диабет, ще се проведе във Велико Търново

  11.03.2024 14:31
Ден на отворени врати, посветен на превенцията и лечението на сънна апнея, метаболитен синдром и диабет, ще се проведе във Велико Търново

Ден на отворени врати, посветен на превенцията и лечението на сънна апнея, метаболитен синдром и диабет, ще се проведе в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ на 20 март. В събитието ще се включат водещи специалисти в областта на ендокринологията и пулмологията от Велико Търново.

През последните години трите заболявания са сред водещите социалнозначими болести, които засягат все повече хора по света и обикновено имат връзка помежду си.

Събитието е насочено към пациенти, страдащи от метаболитен синдром, пациенти с диабет тип 2, хора, които се притесняват, че страдат от сънна апнея, но не са се изследвали. Всеки, който желае, ще може да научи повече за връзката между сънната апнея с белодробните и ендокринологичните заболявания.

Сънната апнея е свързана с нарушение на дишането по време на сън, което може да има сериозни последици за здравето.

Метаболитният синдром е от групата рискови фактори, които повишават вероятността от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Диабетът тип 2 е хронично заболяване, при което организмът не произвежда достатъчно инсулин или не го използва правилно.

Ранното откриване и лечение на сънна апнея, метаболитен синдром и диабет може да подобри значително качеството на живот и да предпази от редица усложнения.

Целта на инициативата е да се популяризират трите заболявания и методите им на лечение, както и да се повиши осведомеността за връзката между тях и начинът, по който засягат пациента.

Пациентите ще имат възможност и за безплатни консултации с водещите специалисти.

Форумът ще се проведе в конферентната зала на областната болница, като всеки от специалистите ще представи симптомите на заболяванията, връзката между тях и възможностите за лечение.

Участието е напълно безплатно и не е необходима предварителна регистрация.

 

ПРОГРАМА:

14:00 – 14:20 ч.: Д-р Цветан Дряновски: Презентация на тема „Сънна апнея: рискове, недиагностициране и последици“

14:20 – 14:50 ч.: Д-р Светлана Ненова и д-р Цветан Дряновски: Отговори на въпроси, свързани със сънна апнея и белодробни заболявания

14:50– 15:10 ч.: Д-р Ивайло Цветанов: Връзка между диабет, инсулинова резистентност и сънна апнея

15:10– 15:40 ч.: Д-р Найме Сирачка и д-р Цветанов: Отговори на ендокринологични въпроси, свързани със сънна апнея

15:40-16:00 ч.: Демонстрация на ApneaLink уреда за диагностика в дома на пациента + видео презентация за неговото ползване Преглед на CPAP апарати и маски


Ключови думи
сънна апнея