Сряда, 17 Яну 2024
            
Горна Оряховица Други

22 пациенти се възползваха от кампания на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ за установяване на сънна апнея

  18.10.2023 13:01
22 пациенти се възползваха от кампания на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ за установяване на сънна апнея

22-ма пациенти от Горна Оряховица и региона се възползваха от кампанията на болницата в Горна Оряховица за безплатни диагностични прегледи за установяване на сънна апнея. Прегледите се проведоха в УНГ отделението в предходните два дни, в навечерието на 19 октомври, когато се чества паметта на преп. свети Йоан Рилски Чудотворец, чието име носи МБАЛ и когато се празнува Деня на българския лекар.

Всички желаещи бяха прегледани от д-р Стоян Стоянов, дм, началник на УНГ отделението.

"Част от преминалите бяха без показания за налична сънна апнея, но при други отчетохме съмнения, като тези пациенти ще бъдат подложени на допълнителни изследвания, за да се докаже или отхвърли с категоричност това заболяване", коментира д-р Стоянов. Установени са и двама пациенти с т. нар. Пикуик синдром - синдром на хиповентилация при затлъстяване, като единият от тези случаи е бил много тежък.

По преценка на специалиста, ще бъдат извършени последващи холтерови изследвания на пациентите със съмнения за сънна апнея.

„При пациентите с доказана сънна апнея се осигуряват СРАР апарати за ползване в домашни условия, които повлияват апноичните паузи и облекчават страданията им“, коментира още д-р Стоянов.


Ключови думи
сънна апнея
Последни
Седмицата
Анкета