Вторник, 13 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

Болницата в Горна Оряховица организира Ден на отворените врати в отделението „Уши, нос, гърло“, д-р Стоянов ще преглежда безплатно пациенти със сънна апнея

  14.03.2023 09:20
Болницата в Горна Оряховица организира Ден на отворените врати в отделението „Уши, нос, гърло“, д-р Стоянов ще преглежда безплатно пациенти със сънна апнея

По повод Световния ден на съня, който тази година се отбелязва на 17 март, МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица, съвместно с компанията Adapt.bg организират Ден на отворените врати в УНГ- отделението на лечебното заведение. Инициативата се организира в началото на следващата седмица и има за цел профилактиката и лечение на обструктивна сънна апнея, за здрав и спокоен сън на страдащите от това заболяване.

На 21 и 22 март, в интервала от 15 до 17 часа, пациентите със съмнения, симптоми или доказана диагноза обструктивна сънна апнея ще бъдат преглеждани безплатно от д-р Стоян Стоянов, началник на УНГ- отделението, след предварително записване на телефон 0878 64 74 80 - на регистратурата на болницата.

През последната година през УНГ-отделението на МБАЛ са преминали над 100 пациенти с тази диагноза.

"Голяма част от диагностицираните със сънна апнея са с назначено консервативно лечение. Те вече са оборудвани с апаратите (CPAP), които повлияват апноичните паузи и всички произтичащи тежки последствия от заболяването", коментира д-р Стоян Стоянов и допълва, че с този метод на лечение значително намаляват рисковете от сърдечно-съдови, мозъчни или дихателни усложнения, които се дължат на сънната апнея. След консултация и назначено лечение от специалист, спират оплаквания като сутрешна сънливост, главоболие, прозяване, усещане за недоспиване, въпреки, че пациентите са спали през нощта, немотивирана отпадналост и изтощеност.

Партньори на инициативата са фирма Adapt.bg, която е официален представител за България на световния лидер за лечение на сънна апнея Resmed. Adapt.bg предлага апарати за изследване и терапия на сънна апнея СРАР в домашни условия. Представител на Adapt.bg ще предоставя и през двата дни заедно с д-р Стоянов информационни материали и ще разяснява на пациентите ползите от изследването им със специализирания апарат.

Обструктивната сънна апнея е заболяване на горните дихателни пътища. Представлява отпускане на мекото небце и езика, в резултат на което се запушват дихателните пътища.

Нелекувано, заболяването може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния.

Симптомите са: хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото.

Около 45% от страдащите умират само заради тежка форма на сънна апнея, без други оплаквания, като фаталният изход се дължи на сърдечно-съдови усложнения.


Ключови думи
сънна апнея
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати