Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Пуснаха процедурите за изпълнители по втория проект за смяна на старите печки в Горнооряховско

  10.03.2024 09:22
Пуснаха процедурите за изпълнители по втория проект за смяна на старите печки в Горнооряховско

Тръгнаха обществените поръчки за изпълнители по втория проект за смяна на старите печки в Горнооряховска община. Все още обаче договор между Общината и МОСВ няма подписан, така че поръчките са под условие и договорените дейности ще се изпълнят, ако се получи очакваното финансиране. На този етап не може да започне и приемането на заявки от желаещите да участват граждани. Очаква се до месец да има яснота дали проектът на Общината е одобрен. Веднага след сключване на договор за финансиране ще започне и кампанията по набиране на желаещи да заменят старите си печки. Възможност ще имат жителите на цялата община, а не само на Горна Оряховица, както бе при първия проект.

Община Горна Оряховица подаде проектно предложение в края на октомври на база предварителни анкети, които бяха направени във всички селища. Принципно може да получи до 19 милиона лева за дейности, които трябва да доведат до подобряване на въздуха, елиминирайки старите печки на твърдо гориво.

В очакване на одобрение и сключване на договор, Общината пусна процедурите за избор на изпълнители по няколко дейности. Това са четири отделни поръчки – за доставчик на новите уреди, за фирма, която да демонтира старите, за техническа помощ и за публичност.

Поръчката за доставка е за почти 14 милиона лева без ДДС и включва три обособени позиции – доставка на климатици, термопомпи и пелетни камини. Очаква се най-голям интерес към климатиците и там са заложени ориентировъчно 12 милиона лева за близо 5300 климатика. Прогнозата е направена на база предварителните проучвания.

Всички процедури са отворени до 1 април. Отварянето на офертите ще бъде на 2 април.


Ключови думи
подмяна на стари печки