Събота, 29 Юли 2023
            
Горна Оряховица Други

До 19 милиона лева може да получи Горна Оряховица по новата програма за смяна на старите печки

  29.04.2023 11:45
До 19 милиона лева може да получи Горна Оряховица по новата програма за смяна на старите печки

В 16 часа на 21 април отвори процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „За по-чист въздух“, финансирана по ОП „Околна среда“. 484 милиона лева са предвидени за 18 общини с отклонения в качеството на въздуха. Целта на програмата е подобряване на въздуха чрез замяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични варианти.

За разлика от програмата, която в момента се реализира в град Горна Оряховица, този път могат да участват и жителите на останалите населени места. Има промяна и в екологичните варианти за отопление, които се предлагат. Не се предвижда газифициране, но за сметка на това е включено изграждане на покривни фотоволтаични централи до 4 kW. Те обаче са за домакинства, които получават помощи за отопление и не могат да се използват за производство на ток за продажба. Останалите варианти са уреди, използващи електрическа енергия и котли на пелети или биомаса.

Бенефициенти по процедурата са общините, които са включени в списъка с повишено съдържание на фини прахови частици във въздуха. Сред тях е Горна Оряховица, която може да получи до 19 118 990 лева. Тук е другата разлика със сегашната програма – не се кандидатства за някаква сума, а с проект за определен брой подменени стари отоплителни уреди. Така че общините трябва да направят анализ, да наберат кандидати, да направят оценка на необходимите уреди и да открият процедури за доставка, преди да кандидатстват за финансиране.

Крайният срок за кандидатстване е 21 октомври 2023 г. След отварянето на процедурата Общината започва подготвителните дейности, вероятно следващия месец ще се обявят и начините за кандидатстване от страна на самите граждани, желаещи да сменят старите си печки. Не могат да кандидатстват домакинства, които вече са участвали в някоя от подобните програми.

В същото време се чакат решения на ВАС за вървящата в момента програма за подмяна на старите печки в град Горна Оряховица. Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите на неспечелилите фирми, но делата трябва да се решат в Съда. Обжалвани са изборите за доставчици на два вида климатици, сред които и най-масовите 12-ки, както и доставката на газови котли и пелетни камини. Междувременно с тези, които ще заменят старите печки с климатици девятки, вече се сключват договори и при тях подмяната започна.


Ключови думи
подмяна на стари печки
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати