Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Икономика

Кметът Даниел Панов пред Камарата на строителите: Предстоят най-мащабните общински инвестиции в инфраструктура, нужни са подготвени изпълнители

  08.03.2024 09:59
Кметът Даниел Панов пред Камарата на строителите: Предстоят най-мащабните общински инвестиции в инфраструктура, нужни са подготвени изпълнители

В периода 2024-2027-а година предстоят най-мащабните инвестиции в общинска инфраструктура. Нужни са подготвени строители и изпълнители, които да се справят качествено с големия обем строителни дейности по публична инфраструктура, ползвана от гражданите. Това обяви кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов на регионална среща на местната с ръководството на Камарата на строителите в България.

Панов поясни, че мандатът е първият, в който има безпрецедентен финансов ресурс за инвестиции в общините – 4,3 млрд. лева съгласно инвестиционната програма за общински проекти по Закона за държавния бюджет и 4,2 млрд. лева от еврофондовете и Плана за възстановяване и устойчивост.

Председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев поздрави Даниел Панов за диалога и конструктивното сътрудничество между местната власт, представена от НСОРБ и Камарата на строителите. Рестартирането на програмата за саниране и постигнатата индексация на строителите договори по процедурите на общините са резултат от партньорството, посочи като примери Даниел Панов.

Местната власт настоява за още важни решения от страна на държавата, за които подкрепа от Камарата на строителите е добре дошла, каза още Даниел Панов, а към мнението му се присъединиха кметове на други общини от област Велико Търново. Относно санирането на жилищните блокове, НСОРБ изрази подкрепа на внесеното проекторешение в Народното събрание за осигуряване на финансиране за сградите в резервния списък, чрез създаване на средносрочна програма. Предложението е прието на първо гласуване в парламентарните комисии по регионална политика и по енергетика. НСОРБ предлага и настоява и разработване на Национална програма с 10-годишен хоризонт и териториално измерение, гарантираща справедлив и предвидим достъп на гражданите от всяко населено място в страната до ресурс за обновяването на жилищния фонд.

НСОРБ настоява критерият „най-ниска цена“ да не бъде единственият, който признават за безспорен управляващите органи по европейските програми. Пред изпълнителната власт е поставен въпросът за необходимостта от има единно тълкуване на процедурите по ЗОП от всички одитиращи и управляващи органи, за да бъде сложен край на практиката да се налагат противоречащи си една друга финансови корекции на общините.

Незабавен старт на строителството на АМ „Хемус“ в участъците от Ловеч/Плевен до Велико Търново и от Велико Търново до Търговище и Белокопитово, както и ускоряване на магистралата от Русе до старопрестолния град е друга тема, по която местната власт и КСБ са обединени.

В срещата участваха още председателят на КСБ за регион Велико Търново – инж. Венцислав Дончев, инж. Любомир Шербетов – член на УС на КСБ, кметовете на Горна Оряховица, Павликени, Лясковец и Стражица – Николай Рашков, Емануил Манолов, Васил Христов и Йордан Цонев, представители на останалите общини в областта и на строителния бранш.


Ключови думи