Вторник, 16 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Първият колективен трудов договор в страната между синдикална организация на КНСБ и работодател в лицето на областен управител бе подписан днес във Велико Търново

  29.02.2024 16:01
Първият колективен трудов договор в страната между синдикална организация на КНСБ и работодател в лицето на областен управител бе подписан днес във Велико Търново

Първият колективен трудов договор в страната между синдикална организация на КНСБ и работодател в лицето на областен управител бе подписан днес в Областна администрация Велико Търново. До споразумението се стигна след няколко поредни срещи и преговори, които преминаха в дух на взаимен диалог и разбирателство.

Подписите си под договора положиха областният управител Ивайло Здравков и служителят Момчил Златев – член на синдикалната организация на КНСБ в администрацията. На подписването присъства и областният координатор на КНСБ за Велико Търново Васил Тодоров, който уточни, че това е и първата организация на синдиката въобще сред 28-те областни администрации в страната.

По думите на Тодоров договорът съдържа възможности за увеличаване на трудовите възнаграждения и отпуската на синдикалните членове, признаване на целия трудов стаж от работодателя и увеличение на средствата за клас прослужено време.

Освен това се предвижда защита при пенсиониране, така че последните три години преди навършване на пенсионна възраст работодателят да не може да прекрати трудовия договор на съответния служител. Ако съпругът или съпругата на работещия в Областна администрация и член на КНСБ остане без работа, то Областен управител няма да може да прекрати неговия трудов договор.


Ключови думи
КНСБ КТД