Събота, 27 Апр 2024
            
Лясковец Общество

Кметът на Община Лясковец и родителите на Калоян Махлянов бяха почетни гости на посланика на Япония

  26.02.2024 09:47
Кметът на Община Лясковец и родителите на Калоян Махлянов бяха почетни гости на посланика на Япония

Кметът на Община Лясковец Васил Христов прие поканата и бе гост на официален прием в резиденцията на посланика на Япония. Поканата на Негово превъзходителство посланик Хисачи Мичигами уважиха и родителите на Котоошу – Цеца и Стефан Махлянови. Приемът бе даден по повод националния празник на Япония, който е рождения ден на Негово величество император Нарухито. В деня на националния празник - 23 февруари, резиденцията на японския посланик в София отвори вратите си за стотици гости – партньори и приятели от цялата страна.

Кметът Христов в поздравлението си изказа уважение към японския народ и изрази надежда за продължаване на дружеските отношения и сътрудничеството между посолството, японското правителство и Община Лясковец. Благодари и за помощта, която през годините е оказвало посолството на хората от родното село на Котоошу - Джулюница. На посланика кметът връчи и подарък - плакет с герба на Община Лясковец.

Поканата за тържествения прием дойде заради уважението на японския народ към единствения българин и европеец, печелил някога Купата на императора в спорта сумо. Калоян, макар и приключил вече спортната си кариера, продължава да бъде най-почитания и най-известен европеец в Страната на изгряващото слънце. В Япония той живее от над 20 години, национален треньор е по сумо от 10 години, женен е за красивата Асако Андо, с която в деня на влюбените отпразнуваха 14 години съвместен живот. Имат две деца с български имена – син Кирил и дъщеря Мария. Само преди дни роденият в лясковското село Джулюница велик спортист, чества 41-ви рожден ден. Кметът Христов изпрати поздравителен адрес на Котоошу с пожелание за здраве и сбъдване на още много мечти.

В Япония роденият в Джулюница сумист отдавна е издигнат в култ. След като през 2008 г. спечели и Купата на императора на турнира „Нацу Башо“, популярността му нарастна изключително много. Сред жителите на Страната на изгряващото слънце Котоошу е модел за подражание и еталон за класа, външен вид и държание. За жителите на Джулюница пък винаги настъпва истински празник при всяко негово завръщане в родния край.


Ключови думи
Васил Христов посланик на Япония Котоошу