Събота, 27 Апр 2024
            
Други Лясковец

Община Лясковец с превантивни мерки и контрол на пазара в Джулюница заради установен птичи грип в съседна община

  17.02.2024 11:22
Община Лясковец с превантивни мерки и контрол на пазара в Джулюница заради установен птичи грип в съседна община

Заради установено огнище на птичи грип на територията на област Велико Търново общините вече работят по предприети мерки за неразпространение на заразата. Община Лясковец попада в периметъра, стана ясно след областно заседание, в което участва и кметът Васил Христов. Заседанието на Областната епизоотична комисия бе свикано от областния управител Ивайло Здравков и в него участваха д-р Станимир Спасов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните, кметовете на Горна Оряховица Николай Рашков, кметът на Община Лясковец Васил Христов и на Стражица Йордан Цонев, които вече предприемат съответните мерки за неразпространение на заразата.

Пекински патици, които се отглеждат в горнооряховското село Върбица, ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин заради възникналото огнище. По същия начин ще се действа и с всички засегнати и контактни птици, като труповете ще бъдат ликвидирани под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта. Областният управител препоръча и на ОД на МВР и РД ПБЗН да окажат пълно съдействие на Областната дирекция по безопасност на храните, като той ще осъществява координацията.

Заседание бе проведено и в Община Лясковец, което води заместник-кметът Емилия Жилиева. Представители на ресорни звена и експерти, както и кметовете на села в обсега вече предприемат мерки. Въвежда се десет километрова наблюдавана зона, в която влизат селата Горски Горен Тръмбеш, Писарево, Драганово и Долна Оряховица от община Г. Оряховица, селата Царски извор, Сушица и Бряговица от община Стражица и селата Джулюница, Добри дял и Козаревец от община Лясковец.

На заседанието в Община Лясковец бяха и тримата кметове на селата Джулюница, Добри дял и Козаревец, които попадат в тази зона. В тях незабавно започват проверки в домашните стопанства. Със заповед на кмета на Община Лясковец Васил Христов ще се осъществява контрол и върху неделния пазар в Джулюница. Забранява се продажбата на всички видове домашни птици, включително екзотични птици, птиче месо, яйца и други производни от тях продукти, фуражи, както и изложбата на домашни и екзотични птици до потушаване на огнището от Инфлуенца А /грип/ по птиците.

Контролът над птицевъдните обекти на територията на цялата област ще бъде засилен, а при всяко съмнение ще се вземат проби за инфлуенца по птиците. Ще се извърши и епизоотично проучване и проследяване през последните три седмици на движения на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти добити от тях, както и на фураж за птици и транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните. Предстоят и проверки за въвеждане на мерките за биосигурност във фермите за птици в цялата област.


Ключови думи
пазар Джулюница