Вторник, 21 Nov 2023
            
Лясковец Общество

На 26 август в Джулюница представят българските кулинарни и фолклорни традиции

  22.08.2023 14:39
На 26 август в Джулюница представят българските кулинарни и фолклорни традиции

Националният фестивал „Пъстра трапеза“ за тринадесети път ще се проведе в най-голямото лясковско село Джулюница. Поредният пъстър кулинарно-фолклорен фестивал отново на живо ще покаже българските кулинарни и фолклорни традиции на 26 август 2023 година. Началото е в 9 часа, а мястото е традиционно наложило се през годините – парковото пространство в китното родно село на най-известния в Япония българин Котоошу.

Специално избрано жури с председател създателят на събитието и управител на Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ шеф Пеньо Иванов ще дегустира кулинарните достижения и ще определи победители в различните категории. Награди ще бъдат връчени за автентична рецепта, за добър вкус, за най-добра етновизия на експозиция. Предвидени са също и Специална награда на Котоошу за цялостно представяне, както и отличия за най-оригинална и уникална рецепта и за най-вкусен десерт.

В рамките на големия кулинарен празник от 10 години се провежда и Общински конкурс за най-вкусна домашна лютеница, а предходният победител в конкурса представя своята рецепта, като на място приготвя тава с домашната българска вкусотия. Тази година да свари публично лютеница е ред на Стефка Георгиева от село Владислав. До тавата на майсторката ще врат и казани с боб и рибена чорба, чието съдържание, заедно с лютеницата, ще бъде изядено в обедните часове на празничния ден.

Организаторите от читалище „Пробуждане-1896“ и Община Лясковец обещават и сладки изненади за децата, както и впечатляващи щандове с карвинг, вегански щанд, щанд с аспержи и други.

Десет отбора от региона ще участват в кулинарната изложба с приготвени лично от тях ястия и донесени в деня на празника.Няма да бъде пропусната и традиционната фолклорна програма, която в ритъма на народната музика ще направи празника още по-незабравим. Фестивалът ще бъде съпътстван от народни песни и ритмични танци, представени от местни състави и изпълнители, а специално участие с богат концерт от репертоара си ще запише младата певица от селото-домакин Преслава Георгиева./ сн. Община Лясковец


Ключови думи
Пъстра трапеза Джулюница
Последни
Седмицата
Анкета