Вторник, 18 Апр 2023
            
Велико Търново Общество

Деца от ОбУ „П. Р. Славейков“ в Джулюница сурвакаха областния управител инж. Георги Гугучков за Василица

  16.01.2023 11:26
Деца от ОбУ „П. Р. Славейков“ в Джулюница сурвакаха областния управител инж. Георги Гугучков за Василица

Сурвакарска група от десет ученици в Обединеното училище „П. Р. Славейков“ в село Джулюница гостуваха на Областна администрация във Велико Търново по повод празника Василица или Ромската Нова година.

Децата, които учат в трети, четвърти и пети клас, изнесоха артистична програма, като пресъздадоха фолклорната традиция за празника, известен още и като Банко Васил. Те наричаха за здраве и берекет и сурвакаха областния управител инж. Георги Гугучков и екипа му.

„Приемете този дар, събрал в себе си красотата и изобилието на нашия плодороден край, изпълнен със силата на родолюбивия джулюнски дух. Орисваме ви тази благодат да полети волно, като песента на чучулигата, възпята от нашия съгражданин Цони Калчев и да ви обвие като коприненото маваши на Котоошу, понесло славата на родната Джулюница и на България отвъд океана“, поръчаха на екипа на администрацията сурвакарчетата.

Те поднесоха пълна кошница с продукти и разказаха за символиката на всеки един от тях: подковата носи късмет, орехът е символ на гнездото и семейството, хлябът - на ситата и пълна трапеца, царевицата – на богатата индустрия, празът – на дълголетието, ябълката – на добрите стопани, билките – на здравата и силна природа, чесънът – на осъществените проекти, а тиквата – на мира и любовта за всички.

Децата бяха приготвили и пита с късметчета за целия екип на областна администрация, който от своя страна ги почерпи с най-различни лакомства. На инж. Георги Гугучков се падна работата, а на заместник областния управител Петя Райкова – късметът.

Да са много здрави, ученолюбиви и все така да пазят красивите традиции им пожела областният управител.

Посещението на сурвакарчетата от Обединеното училище в село Джулюница бе организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Организацията подготвя такива чествания в цялата страна ежегодно в около 300 училища, читалища, младежки клубове, центрове за развитие на общността и т. н.


Ключови думи
Джулюница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати