Събота, 27 Апр 2024
            
Лясковец Общество

Кметът на Лясковец поиска НКЖИ да обезопаси изоставената гара

  10.02.2024 10:39
Кметът на Лясковец поиска НКЖИ да обезопаси изоставената гара

Кметът на Лясковец Васил Христов настоява пред НК ЖИ да се обезопаси изоставената жп гара в града. Писмото е изпратено след сигнал, че достъпът до рушащата се сграда не е ограничен и е предпоставка за инциденти.

Гарата на Лясковец е изоставена от години, а преди няколко месеца пострада и от пожар, вероятно запален от клошари. Сградата е в много лошо състояние с рухнали тавани и компрометирани стени. Има налепени табели, че е опасна и не трябва да се влиза. Дупките, останали от прозорците, са били преградени от бодлива тел, но тя е свалена на повечето места. За децата е интересно място за игра и точно това е причината местната власт да иска собственикът да премахне сградата или поне да я обезопаси.

Лясковската гара е строена през 1930 г., след завършването на първия етап от прокарването на жп линията Горна Оряховица – Елена. През 2002 г. движението по линията е спряно, а на следващата година линията е закрита с постановление на Министерски съвет като нерентабилна. През 2011 г. Народното събрание приема наредба за демонтирането на по-голямата част от линиите с преустановено пътническо движение.

Линията все пак не е демонтирана и днес се ползва в участъка до Лясковец като маневрен район. На места обаче е в много лошо техническо състояние, а гаровата инфраструктура е почти напълно разрушена.

След пожара миналата година състоянието на сградата е напълно безнадеждно и реално тя трябва да се премахне. Опасването с ленти или дори с бодлива тел няма да помогне.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
гара Лясковец НКЖИ