Четвъртък, 25 Апр 2024
            
Лясковец Общество

В Лясковец търсят баш майсторите на домашно вино

  25.01.2024 13:25
В Лясковец търсят баш майсторите на домашно вино

И тази година в Лясковец в навечерието на Зарезан ще бъдат определени най-добрите майстори винари в общината. Подадените за участие в станалия вече традиционен конкурс за най-добро домашно вино ще бъдат оценявани на 13 февруари от 14 ч. в Музея на гурбетчийското градинарство. Преценката ще е на професионално жури.

По статут право на участие във винения конкурс имат пълнолетни граждани с постоянно местожителство в община Лясковец. Желаещите да вземат участие в съревнованието трябва да предоставят предварително своите проби в музея. Производителите на вина в домашни условия могат да участват в конкурса и в двете категории - бели и червени вина. Задължително условие е да се включат с не повече от две вина от семейство.

Всички желаещи да се съревновават трябва да предоставят по една бутилка /по възможност стъклена/ с вместимост минимум 0.5 литра от своето домашно приготвено бяло вино, розе или червено. Пробите се приемат от служителите на Музея на градинарството в срок от 1 февруари /четвъртък/ до 12 февруари /понеделник/ във времето от 08:00 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 часа всеки делничен ден. Вина ще се приемат и в самия ден на дегустацията – 13-ти февруари /вторник/ от 08:00 до 12:00 часа.

До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в ненадписани бутилки. Конкурсът е анонимен и при записване винарите няма да знаят под какъв номер се състезават. По време на дегустацията ще се допуска публика, като участниците в надпреварата нямат право да осъществяват контакт с енолозите.

Председателят на журито ще обяви резултатите при приключване работата по оценяването на напитките в двете категории – „Бели вина“ и „Червени вина“. Община Лясковец предвижда по три награди в двете категории и класиралите се най-добри винари ще получат грамоти и парични премии за първо, второ и трето място.

Награждаването е на следващия ден – в самия празничен Зарезан, от 11:30 часа на площад „Възраждане“.


Ключови думи
домашно вино Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета