Неделя, 28 Апр 2024
            
Общество

Махат електромерите от сградите паметници на културата

  08.02.2024 13:50
Махат електромерите от сградите паметници на културата

Собствениците на имоти, които са паметници на културата, вече ще могат да искат от ЕРП-тата да преместят електромерите от фасадите на сградите. Това става възможно с прието днес на второ гласуване допълнение в Закона за енергетиката. Промяната бе инициирана от народния представител от групата на ГЕРБ – СДС Радомир Чолаков и бе подкрепена от всички политически сили в Парламента.

Действащият Закон за енергетиката въвежда принципното правило, че електромерите се поставят от външната страна на границата на имота на клиента за по-лесно отчитане. Тази разпоредба не държи сметка, че поставени на сгради, които са паметници на културата, електромерите променят архитектурния облик на фасадите. Така възниква колизия между общия Закон за енергетиката и нормите на специалния Закон за културното наследство.

Приетото днес допълнение в Закона за енергетиката цели да въведе изключение от общото правило – че върху обекти от недвижимото културно наследство електромерите могат да се поставят и зад границата на имота, но така, че да не представляват недопустима интервенция върху фасадата, като нарушават цялостния културен облик и в общия случай я загрозяват. За нуждите на отчитането на доставената енергия следва тези сгради приоритетно да бъдат оборудвани със средства за дистанционно отчитане, като въпросът как да се организира това се оставя на Комисията за енергийно и водно регулиране.   

Приетото днес допълнение касае градове като Пловдив, Копривщица, Велико Търново... По конкретната тема от собствениците на имоти, които са паметници на културата, зависи доколко ще изчистим лицето на страната си като туристическа дестинация, коментира за RegNews Радомир Чолаков.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
електромери паметници на културата Радомир Чолаков