Вторник, 18 Юни 2024
            
Икономика Свищов

Започва Националната финансиада за ученици и студенти „Капиталови пазари 2024“

  28.04.2024 13:16
Започва Националната финансиада за ученици и студенти „Капиталови пазари 2024“

В резултат от партньорството между катедра „Финанси и кредит“ към Стопанска академия „Д. А. Ценов“, фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и „Делтасток“ АД, водещ за страната инвестиционен посредник, стартира втората Финансиада за ученици и студенти „Капиталови пазари 2024“. Целта на състезанието е да се повиши финансовата грамотност и инвестиционната култура на младежите.

В рамките на Финансиадата всички участници селектират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда. Така, без да рискуват реални парични средства, състезателите могат да се доближат максимално до търговията с реални акции и финансови инструменти с действителни пазарни цени. През 2024 г. финансовата надпревара се провежда в две отделни категории - за ученици от всички български средни училища и за студенти от висши училища у нас.

Регистрацията за участие в състезанието отнема само една минута и вече е активна на интернет адрес: https://www.deltastock.com/bulgaria/uni-svishtov/DeltaTrading.asp. След регистрацията се открива демо сметка с начален виртуален капитал от 10 000 евро за търговия с договори за разлика (ДЗР), които могат да се инвестират в огромен брой акции. Стартът на състезанието е на 29 април (понеделник) в 00:00 ч. EEST . Надпреварата приключва на 31 май (петък) в 24:00 ч. EEST. Ежечасно в сайта на състезанието ще се обновява класацията на участниците по текуща стойност на техния инвестиционен портфейл. Състезателят, постигнал най-висока крайна стойност на портфейла в генералното класиране, ще получи приза „Top Trader 2024“. На победителите двете отделни категории, съответно ученици и студенти, ще бъдат изплатени по 1000 лв. парична награда. Всички участници-зрелостници ще си разпределят парични стипендии с общ награден фонд 10 хил. лв., които ще бъдат изплатени за първия им студентски празник 8 декември, при кандидатстване и записване в редовна форма, спец. „Финанси“ в СА „Д. А. Ценов“. Всеки зрелостник, ще получи сертификат за участие, осигуряващ записване в първа желана специалност в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов.

Наградният фонд на Финансиадата е осигурен от фондация „Проф. д-р Минко Русенов”. Повече информация за състезанието можете да намерите тук.

През платформата на Делтатрейд са достъпни обучаващи клипове за успешен старт в света на инвестициите на капиталовите пазари. Всеки инвеститор винаги се запознава с информационните възможности на прозореца с котировки, технологията на подаването на поръчки за покупка/продажба и формирането на инвестиционни позиции:

Delta Trading: Прозорец с котировки

Delta Trading: Подаване на нареждане (поръчка)

Delta Trading: Позиции

Delta Trading: Стоп и лимит към позиция

Катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“, фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и „Делтасток“ АД пожелават успех на всички участници.


Ключови думи
финансиада Капиталови програми 2024