Неделя, 12 Май 2024
            
Велико Търново Светски

Колекционерът на преживявания Георги Милков ще разкаже във Велико Търново истории от ръчния си багаж

  28.04.2024 17:56
Колекционерът на преживявания Георги Милков ще разкаже във Велико Търново истории от ръчния си багаж

Журналистът, писател и пътешественик Георги Милков ще представи във Велико Търново книгата си „Истории от ръчния багаж“. В нея Георги Милков описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания. Събрал е част от тях, вярвайки, че необичайностите на живота са безбройни, но всеки може да види само толкова, за колкото е бил готов да пристъпи отвъд прага на собствените си предубеждения, а останалото се е изгубило завинаги в миманса на пропуснатите спомени.

"Годината 1994-та бе паметна. България стигна до полуфиналите на Световното по футбол в САЩ, а Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка. Китай влезе в интернет, а Елцин излезе от Германия. Изтеглянето на последните руски войски от Европа се смяташе за официалния край на Студената война. Дори в Близкия изток новините бяха добри - Арафат, Перес и Рабин взеха заедно Нобелова награда за мир.

Исках да пиша за всичко това и започнах работа във в. 24 часа само на 21 г., току-що завършил първи курс във Факултета по журналистика. През 2000 г. заминах за Триполи като специален пратеник по случая с българските медици. Работих по този казус до самия му край през 2007 г. Междувременно бях военен кореспондент в Афганистан (2001) и Ирак (2003 - 2004), отразявах и други регионални конфликти, предимно в Близкия изток и Африка. През 2008 г. след пътуване в Северна Корея се посветих на нещо по-различно - проблемите на Корейския полуостров. Попътувах доста из Азия, после и в Латинска Америка, където интересните сюжети те застигат както си вървиш по улицата. Върнах се за по-дълго в Африка през 2013 г., за да участвам в телевизионен риалити формат, който бе повече забавление, отколкото изпитание. В дивото имах интересни срещи с животни и още по-интересни с хора. Предполагам, защото винаги съм бил по-любопитен към човешкия вид.", разказва самият Георги Милков.

Срещата с него започва в 17.30 ч. в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Най-добрият разказвач сред българските журналисти гостува в Старата столица в рамките на тазгодишното „Фоайе на книгата с автограф“.

В срещата с търновската публика ще участва и Венелина Гочева – редактор на „Истории от ръчния багаж“./ сн. организатори


Ключови думи
Георги Милков Истории от ръчния багаж
Последни
Седмицата
Анкета