Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховско сдружение работи активно за по-малко бездомни кучета по улиците

  07.02.2024 16:29
Горнооряховско сдружение работи активно за по-малко бездомни кучета по улиците

Промяна в нагласите на обществото към бездомните и безстопанствени кучета и създаване на връзки, които да доведат до по-адекватно отношение към четириногите, е основната цел,  която си поставя горнооряховското сдружение „Любов с лапи“. Сдружението бе вписано в Търговския регистър преди броени дни, но учредителите му работят не от скоро за хуманното отношение към животните, попаднали на улицата. И ако промяната в мисленето е много дълъг процес, то изграждането на приют за бездомни кучета например може да стане в обозримо бъдеще, смятат от „Любов с лапи“.

Лице на сдружението са ветеринарните лекари д-р Божана и Димитър Мирчеви. Тяхната клиника на ул. „Петър Берон“ 8 е мястото, на което на този етап се събират 12-те учредители на „Любов с лапи“. Сред самите учредители пък има хора на всякаква възраст и с различни професии – студенти, бизнесдами, държавни служители... Всички те са обединени от убеждението, че само с общите усилия на местните власти, неправителстевния сектор и обществото като цяло животът на изоставените кучета може да е по-поносим. А оттам ще намалее и популацията им, което ще донесе спокойствие и безопасност на хората.

От „Любов с лапи“ вече няколко пъти са се срещали с кмета на Горна Оряховица Николай Рашков и екипа му, проведени са разговори и с кмета на Лясковец Васил Христов. Идеята е установяване на тройно партньорство между двете местни власти и самото сдружение за изграждането на приют за бездомни кучета, който да обслужва и двете общини. Разговорите са в начален етап, но и Рашков, и Христов са заявили принципното си съгласие.

Впрочем Община Горна Оряховица вече прави първите стъпки към решаването на проблема със скитащите животни – в проекта за Бюджет 2024 са заложени 100 хил. лв. за изграждане на общински приют и други 100 хил. лв. за действия по овладяване на популацията на бездомните, но и за регистриране, чипиране и контрол над домашните животни. 

Основната ни роля в това партньорство ще е да сме гарант пред обществото и местните власти, че отношението към животните в приюта ще е хуманно, разказаха Георги Факалиев и Иван Скандалов от „Любов с лапи“. По думите им у повечето хора думата приют предизвиква асоциация със затвор, но това далеч не е така.

Имаме наблюдения над подобни места в България и в чужбина, видели сме добрите практики и можем да ги приложим, смята Факалиев, който бе основен двигател на Националния конкурс за немско овчарско куче, проведен през миналата година в Горна Оряховица. Най-важното е да научим хората да носят отговорност за кучетата си, допълва Скандалов.

Идеята ни е след изграждането на приюта да предложим на училищата в Горна Оряховица и Лясковец техните възпитаници като извънкласна дейност да го посещават, да разхождат животните, да ги обгрижват. Така децата ще видят, че домашният любимец не е играчка, а член на семейството, към който трябва да се отнасят с любов и грижа. Затова смятаме, че парцелът, върху който ще се изгради приютът, трябва да е лесно достъпен – не в жилищна част, разбира се, но не и много далеч, смятат от „Любов с лапи“. Подобно местонахождение ще бъде по-удобно и за всички, които ще се грижат за настанените в приюта кучета. Вариант е старият полицейски кучкарник, който не се използва от години, но също от години не може да бъде приключена процедурата по уреждане на статута на терена. Вариант е и терен в района на Честово, но той попада в землището на Лясковец и съгласие следва да даде тамошната Община.

От „Любов с лапи“ са готови да съдействат и за кастрацията на бездомни и безстопанствени животни. Затова се стараят да привлекат ветеринарите от общините Горна Оряховица и Лясковец. Почти всички са откликнали на идеята и са заявили готовността си да помагат.

Така ще се избегне монополът и всякакви съмнения как се изразходват средствата, уточняват от „Любов с лапи“.

Освен всичко до тук, от сдружението ще съдействат за намирането на приемни домове на изоставени кучета. Допълват също, че са отворени за сътрудничество с всеки – било то юридическо или частно лице, друго НПО, Община. Щом искаме да живеем според еворпейските и световни стандарти, трябва и да се държим по европейските и световни стандарти, споделят от „Любов с лапи“.

Извън чисто прагматичната страна на дейността си, „Любов с лапи“ ще изработва проекти, с които да се кандидатства в програми както на МРРБ, МОСВ, МОН и др., така и по европейски програми, активно ще участва в изработването на планове, програми, стратегии и законодателни промени за ефективна защита на животните, ще лобира пред общинските, областните и на национално ниво структури за гласуване на адекватни правни норми, гарантиращи защита на кучетата, ще спомага за прилагането на Закона за защита на животните в България - чрез граждански контрол и популяризирането му, и т. н.

На практика „Любов с лапи“ запълва ниша, която от години буквално зее празна в Горна Оряховица. Иде реч за организация, която да посредничи при конфликтни ситуации между любители на животните и хора, които искат улиците да се изчистят от бездомни кучета, организация, която да провежда мащабна и постоянна разяснителна и обучителна кампания в посока отговорно отношение към четириногите. Включително към домашните, които много често се размножават безконтролно, а потомството им бива натирвано на улицата и така порочният кръг се затваря.

Всеки, който иска да спомогне за прекратяване на тази практика, може да потърси „Любов с лапи“ в клиниката на д-р Божана и Димитър Мирчеви или на [email protected].

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Любов с лапи д-р Божана Мирчева д-р Димитър Мирчев