Четвъртък, 02 Май 2024
            
Лясковец Общество

Кметът на Лясковец обсъди изграждането на приют за кучета с представители на Сдружение „Любов с лапи“

  09.02.2024 16:33
Кметът на Лясковец обсъди изграждането на приют за кучета с представители на Сдружение „Любов с лапи“

В Община Лясковец бе проведена работна среща, на която бе обсъден въпроса за изграждане на приют за кучета. Срещата с представители на сдружение „Любов с лапи“ е втора по ред с кмета на Община Лясковец Васил Христов. На нея присъстваха заместник-кметът Емилия Жилиева, екологът Теодор Ников, Недялко Недялков - специалист „Контрол на дейностите по строителството”, както и д-р Димитър Мирчев от "Любов с лапи". 

Новосъздаденото горнооряховско сдружение „Любов с лапи“ бе вписано в Търговския регистър преди броени дни, но учредителите му отдавна работят за решаването на проблема с попадналите на улицата бездомни животни и отношението на гражданите към тях. Стана ясно, че основната цел на учредителите е обществото да започне да мисли и да възпитава децата в по-хуманно отношение към животните. Именно затова те подеха инициатива за изграждането на приют за бездомни кучета и за целта се водят разговори с кметовете на двете общини - Горна Оряховица и Лясковец.

От „Любов с лапи“ вече са се срещали с кмета на Горна Оряховица Николай Рашков и идеята е установяване на тройно партньорство между двете местни власти и самото сдружение за изграждането на приют за бездомни кучета, който да обслужва и двете общини.

В началото на срещата кметът Васил Христов заяви, че подкрепя идеята и смята, че пътят,  по който вървят двете съседни общини, е правилен и трябва да се следва примера на общини с опит. Такива примери са Павликени, където отдавна има изграден приют с капацитет 100 кучета, а представителите на Сдружението обясниха, че скоро ще посетят и частния приют в Дряново, за да се запознаят и там с работния процес и да проучат практики.

Основният въпрос, който стои на дневен ред обаче, е намирането на терен за изграждане на приюта. В близките дни кметът Христов възнамерява да бъде инициирана по-голяма работна среща, заедно с кмета Николай Рашков, и да бъдат разгледани предложения за най-подходящите места за изграждане на дом за животните.

По време на разговора бе заострено вниманието на присъстващите, че трябва да се подеме кампания от общините, с която да се обърне внимание на обществеността и да се обясни на населението и на подрастващите, че бездомните животни се нуждаят от грижи и любов. Той поясни също, че изграждането на приют е изход за намиране на убежище за бездомните животни и не трябва да се гледа на вкарването им в приют като на живот в затвор.

Идеята ни е след изграждането на приюта да предложим на училищата в Горна Оряховица и Лясковец, техните възпитаници по класове да си осиновят куче и като част от извънкласна дейност да го посещават, да се грижат за него и да го даряват с любов, а не да казват, че ги е страх от животните, защото са зли и ще ги ухапят, споделиха още от сдружението. Бе предложено на кмета Христов с помощта на двете общини да се привлече за последващата среща и местния бизнес, който би могъл да съдейства както за построяване на приюта, така и за по-нататъшното обгрижване на животните в него.


Ключови думи
Любов с лапи