Вторник, 23 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

ИЗМАМА: Горнооряховчани получават оферта от турска банкерка да делят милиони от наследство

  23.01.2024 16:23
ИЗМАМА: Горнооряховчани получават оферта от турска банкерка да делят милиони от наследство

Предложение да спечелят близо половин милион долара без никакво усилие и риск получават на лично съобщение в Месинджър горнооряховчани от няколко месеца. Пише им госпожа Фюсун Тумсаваш, която се представя за служител на турска банка. Тя предлага да си поделят наследство на българин, починал от ковид в Анкара. Човекът притежавал депозит от 9,5 милиона щатски долара в банката и нямал наследници. Банкерката издирила българин с неговата фамилия и му предлага да го представи за наследник на милионера и да си поделят парите му 50 на 50. Тя се заема със задачата да изготви документите, а от мнимия наследник се иска само да предостави личните си данни.

Бърза справка в Интернет показва, че Füsun Tümsavaş е не просто банков служител, а е шеф на борда на голяма турска банка – първата жена в Турция на подобна позиция. Наистина е родом от Анкара и живее в Истанбул.

При следващ преглед във Фейсбук се откриват над 100 профила, които използват нейното име и снимки от кариерното й развитие. Някои профили са груба фалшификация от пръв поглед. Други обаче са доста добри. Там са събрани и много приятели и последователи – предимно от балканските държави, включително от България и Горна Оряховица.

При трето потърсване в мрежата се откриват и достатъчно информации за измамата, пробвана в цяла Източна Европа в продължение на много години. Интересното е, че съдържанието на писмото с предложението е едно и също навсякъде. Дори името на починалия е едно – Адриан, а се сменя само националността и фамилията.

Според някои информации схемата е разработена още преди 15 години от кюрди, за да финансират Кюрдската работническа партия. Клопката за желаещите да получат наследство е такса от 50 000 долара за подготовка на документите. Други пък казват, че е обикновена схема за достъп до чужда самоличност.

Със сигурност става дума за измама. Оригиналната г-жа Фюсун няма профил в социалните мрежи. Но въпреки че периодично се докладват и заличават многобройните профили-фалшификати, изникват все нови и нови. А измамата спорадично става активна и в момента залива месинджърите и в България.

Бъдете внимателни и не се поддавайте на изкушението да получите лесни пари.


Ключови думи
измама Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета