Четвъртък, 11 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново почетоха Христо Ботев – символа на искрената обич към България

  06.01.2024 12:04
Във Велико Търново почетоха Христо Ботев – символа на искрената обич към България

176-а година от рождението на Христо Ботев бе почетена днес във Велико Търново.

Макар житейският му път да продължава по-малко от 30 г., Христо Ботев се превръща в икона на българското освободително движение, в символ на искрената обич към България и на борбата в името на благото на българския народ.  Високо образован, с изключителна интуиция и роден усет към историята, модерно мислещ човек, Ботев остава в историята с постигането на жадуваната близо 5 века свобода.

Велико Търново е първият български град, в който обществеността го почита още след Освобождението. Това не е случайно – тук, в подножието на славната Патриаршия, живяха съпругата му Венета и дъщеря му Иванка.

Днес жителите на историческата и духовна столица на България си спомниха за великия Ботев с вярата, че и от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. Венци и цветя на признателност бяха поднесени от народните представители Людмила Илиева и Димитър Николов, от името на кмета Даниел Панов, от областния управител Ивайло Здравков, от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, от ВТУ, НВУ и др. Пред паметта на Ботев се преклониха и деца от ДГ „Иванка Ботева“.


Ключови думи
Христо Ботев
Последни
Седмицата
Анкета