Събота, 03 Сеп 2022
            
Общество

Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ще се преклонят пред Ботев и загиналите за свободата

  31.05.2022 13:37
Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ще се преклонят пред Ботев и загиналите за свободата

Ритуали в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата ще има в цялата област на 2 юни.

Във Велико Търново в 11:45 ч. пред паметниците на Васил Левски, „Паметник на обесените”,  „Стефан Стамболов”, „Велчова завера”, Паметна плоча на загиналите, гробовете на Венета и Иванка Ботеви ще застанат часови и ще бъдат положени цветя.

В 12 ч. сиренен вой и минута мълчание ще припомнят живота и делото на героите. Пред паметника на Христо Ботев четвъртокласникът Андрей Карачолев от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ ще изпълни поемата „Хаджи Димитър“. Заупокойна молитва ще отслужи Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов.

Програмата включва още литературна композиция „С Ботев в сърцата“ в изпълнение на Алекс Иванов, Емре Атев, Нарън Юсеинова, Дея Влахова и Валерия Минчева -  ученици от  VI клас на ОУ „Христо Ботев“  и членове на клуб „Млад възрожденец“ с ръководител Вивиана Димитрова, военен ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност и химна на България.

В 12:30 ч. пред паметника „Майка България” ще има военен ритуал за поднасяне на цветя в знак на признателност.

В Горна Оряховица ритуалът ще бъде в парк „Христо Ботев“ с начален час 11:40. Ще бъдат поднесени цветя, а стихотворението „Хаджи Димитър“ ще изпълни Кристиян Георгиев от 6.б клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица.

В Лясковец поклонението, организирано в памет на поета-революционер, ще започне в 11:30 часа на 2 юни и включва отслужване на молебен, възпоменателно слово за Ботев и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите във войните лясковчани. Слово ще произнесе кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова.


Ключови думи
Христо Ботев 2 юни
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати