Четвъртък, 02 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Други

Горна Оряховица се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за Свободата

  02.06.2021 12:30
Горна Оряховица се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за Свободата

С вой на сирени и минута мълчание в Горна Оряховица бе почетена паметта на Христо Ботев и на загиналите за Свободата на България.

На почетен караул пред паметника на революционера застанаха от Военно формирование 22 790, а венци и цветя поднесоха кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов,  Военно формирование 22 790, ученици, представители на политически партии, организации, общественици.

Точно в 12 ч. сирените напомниха какво дължим на гениалния Ботев и на всички онези знайни и незнайни, дали живота си за нашия.

В Горна Оряховица първото отбелязване на Деня на Ботев става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият - Сидер Грънчаровq не успява да тръгне с воеводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.


Ключови думи
Христо Ботев 2 юни Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати