Петък, 01 Сеп 2023
            
Общество Павликени

Павликени почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

  02.06.2023 11:00
Павликени почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

С тържествена заря-проверка, минута мълчание и поднасяне на венци Павликени отбеляза 147 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев. За официалното поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата на България, присъстваха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Христо Кавалски, заместник-кметовете инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова, общински съветници, общественици и гости. На площад „Свобода" бяха и ученици от трите училища на града, както и граждани, дошли да почетат паметта на Ботев. В поклонението участваха и учениците от 12 ученически гвардейски отряд при СУ „Бачо Киро“.

 „В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България коленичим пред славния и истински подвиг на знайните и незнайни герои от нашата история. Христо Ботев - поет, революционер, водач на чета - е символ на нашата борба за свобода и независимост. Той е вечно жив в сърцата на всеки българин, във всеки ученик, който държи в ръцете си книга с негови стихове и политически есета. Неговата борба за свобода и правда ни научи да ценим нашата национална идентичност и да бъдем горди с българската култура и наследство“, каза в официалното си слово инж.Манолов. „Когато скланяме глава пред паметта на всички герои, нека се вдъхновим от техния дух и да продължим тяхната борба. Нека запазим пламъка на патриотизма и свободата в сърцата си и да се борим за по-добра България, в която всички граждани да имат равни възможности и права“, допълни още градоначалникът.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации. В края на честването градския площад бе озарен от традиционната за този ден заря.


Ключови думи
Христо Ботев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати