Понеделник, 11 Мар 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Армен Назарян и още куп световни и европейски шампиони са гости на турнира в честа на 150-та годишнина на Никола Петров в Горна Оряховица

  09.12.2023 12:43
Армен Назарян и още куп световни и европейски шампиони са гости на турнира в честа на 150-та годишнина на Никола Петров в Горна Оряховица

Най-успешният борец на България в близкото минало Армен Назарян е гост на турнира „Никола Петров” в Горна Оряховица. В залата, носеща името на първия световен шампион по борба на България, са още много световни и европейски шампиони като Явор Янакиев, Иво Ангелов, Александър Костадинов, Румен Павлов, Нено Ненчев и др.

Звездният отбор от борци, донесли слава на България по тепихите в цял свят, споделя своя опит с бъдещите шампиони от България, Северна Македония и Турция.

Традиционният международен турнир по борба в Горна Оряховица тази година е посветен на 150-та годишнина от рождението на Никола Петров, 50 години от откриването на спортната зала, носеща неговото име и 30 години от преучредяването на клуба по борба „Локомотив”.

134 млади борци мерят сили на трите тепиха в залата. Участват състезатели на 25 клуба от България и отбори от Скопие, Северна Македония и Одрин, Турция.

Схватките започнаха в 9 часа тази сутрин и прекъснаха за кратка церемония по официалното откриване. Мажоретен състав „Българче” към ОУ „Иван Вазов” даде тон за тържеството. Кристина Енчева изпя химна на България, а специален поздрав бяха подготвили акробатите от трите горнооряховски клуба. За финал на празничната част братята Данаил и Мартин Николови вдигнаха залата на крака, показвайки че са на световно ниво и след като прекратиха активната си кариера.

Първото официално приветствие беше от народния представител Димитър Николов, който е кръвно свързан с борбата и с горнооряховския клуб. Кметът Николай Рашков имаше честта да открие турнира, пожелавайки днешните млади борци да донесат такава слава на своята родина, каквато са носили Никола Петров и легендите, събрани днес в залата. Сред официалните гости бяха и областният управител Ивайло Здравков, зам. кметът Петя Иванова, директорът на ОП „МДСИП” Петя Богданова и др.

Празничният повод бе използван и за връчването на награди от името на Община Горна Оряховица, Спортен клуб по борба „Локомотив” и Българската федерация по борба.

С плакети и статуетки от Клуба бяха отличени за тяхната 80-та годишнина трима титани на горнооряховската борба – почетния гражданин Иван Шавов, Васил Чакалов и Никола Пашов. Федерацията връчи плакет на Иван Шавов и на треньора на „Дан Колов” (Елена) Недялко Недялков за 60-та му годишнина.

Плакети за 50-та годишнина на залата и заради огромната подкрепа за спорта получи от Общината и от Клуба по борба инж. Петя Богданова – директор на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви”. Плакети за доброто сътрудничество си размениха и кметът Николай Рашков и президентът на клуба Цветан Зеленков.

Плакети имаше и за ръководителите на отборите от Северна Македония и Турция.

Схватките продължават, за да се определят призьорите в категориите и носителите на купа „Никола Петров” и купите за най-техничен и най-резултатен състезател. Освен медалите, призьорите в турнира ще получат и специално подготвената за юбилея книжка „150 години Никола Петров”.


Ключови думи
турнир по борба Никола Петров Горна Оряховица Армен Назарян
Последни
Седмицата
Анкета