Петък, 08 Мар 2024
            
Други Лясковец

Кметът на Лясковец и децата от ДГ „Радост“ запалиха заедно светлините на коледното дръвче

  07.12.2023 09:35
Кметът на Лясковец и децата от ДГ „Радост“ запалиха заедно светлините на коледното дръвче

В лясковската Детска градина „Радост“ традиция е тържествено да се запалват светлините на елхата, около която се събират всички възпитаници на детското заведение, учители и гости. Тази година това се случи на Никулден на специално тържество.

Малчуганите разбраха от своите учители как по стар български обичай се посреща празника на рибари и мореплаватели. Те им разказаха легендата за св. Никола, представиха на специална трапеза традиционните за празника ястия, а по-късно децата слушаха бабини приказки и за празниците Бъдни вечер и Коледа, с приготовленията за тях.

Палавниците от по-малките групи представиха пред гостите танците „Игра“, „Вършачка“ и „Въртележка“, а по-големите възпитаници на „Радост“, след като сложиха Бъдника в огнището, потропнаха с гегите и благословиха: „С мед и грозде, хляб и вълна да е пълна таз къща, да е богата софрата, да са пълни хамбарите“ и така изпълниха обичая Коледуване с всички наричания за здраве и берекет.

След като показаха, че знаят всичко за предстоящите празници, преминавайки през целия празничен цикъл, деца и учители пристъпиха към запалване на светлините на своето коледно дръвче. Предварително децата го бяха украсили с играчки, гирлянди и лампички. Специалният им гост кметът на Общината Васил Христов им подари светеща играчка фенерче за красивата елха, с пожелание да озарява общата им вяра за по-добри и по-светли бъдещи дни. Христов подари също за всички дечица пълна къщичка с бонбони и им пожела здраве, вълшебна Коледа и да открият под елхата най-желаните подаръци.


Ключови думи
ДГ Радост Лясковец Васил Христов
Последни
Седмицата
Анкета