Сряда, 21 Фев 2024
            
Други Свищов

В Свищов местната власт и млади хора заедно търсиха решение на проблеми

  02.12.2023 07:42
В Свищов местната власт и млади хора заедно търсиха решение на проблеми

На 29 ноември кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и председателят на Общински съвет д-р Кристиян Кирилов взеха участие по проект „Академия за младежки инициативи“, финансиран от Министерството на младежта и спорта по НПИМД. Тренингът на тема „В действие: реализиране на проекти и инициативи, проектна логика, намиране на финансиране, привличане на съмишленици“ се проведе в Зала 1 на Общината в присъствието на ученици от средните училища в община Свищов, а домакин на събитието беше проф. Маргарита Богданова - представител на „Национална асоциация по прогнозиране и планиране“ и декан на Факултета по мениджмънт и маркетинг към Стопанска академия.

На срещата разговор с кмета на Свищов и председателя на Общински съвет учениците се запознаха с практическите аспекти на управлението на една община и приноса на проектните инициативи за общинско развитие. Заедно беседваха по теми, които вълнуват младите хора и търсиха решения на чисто практически въпроси. Обсъден беше най-важният стратегически проект на община Свищов, касаещ изграждането на Индустриалната зона и квалифицираните кадри, които ще намерят своята професионална реализация там. Говориха за проекта за Младежки център, който предстои да бъде осъществен през следващата година и който е насочен изцяло към разгръщане на потенциала на младите хора.

Учениците имаха възможност да се запознаят със скиците и част от проектните документи за мащабния ремонт, който предстои да бъде реализиран на стадион „Академик“, а с бурни аплодисменти приеха новината, че община Свищов ще има свой градски басейн до края на настоящия мандат.

Учениците и ръководството на Общината заедно дискутираха темите за бездомните кучета и моста над река Дунав при Свищов и стана ясно, че не винаги доброто желание и усилията на местно ниво са достатъчни, за да се случат хубави неща. Много често решението на даден казус е въпрос на пропуск в законодателството или решения на национално и международно ниво.

Все пак, в края на срещата всички се обединиха около мнението, че именно младите хора са тези, които дават насоките за развитие на обществото, а комуникацията между граждани и институции е ключова за взимането на правилни решения, които да са в полза на хората.


Ключови думи
Свищов
Последни
Седмицата
Анкета