Петък, 16 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

ОУ „Иван Вазов“ се включи масово в първия Ден на четенето в България

  17.11.2023 17:33
ОУ „Иван Вазов“ се включи масово в първия Ден на четенето в България

Ученици, родители и преподаватели от ОУ „Иван Вазов“ - Горна Оряховица взеха участие в първия Ден на четенето в България. Фондация „Четене“, фондация „Детски книги“ и сдружение „Книги и четене“ поставят началото на  това събитие. Инициативата се провежда в цялата страна на 17 ноември и цели да насочи вниманието към четенето като възможност за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

За мото на събитието организаторите избират "Четенето дава възможности", с което  се надяват да променят нагласите, че книгите са занимание единствено за свободното време, и че насърчаването на интереса към четенето се случва единствено в училище.

Малки и големи четци участваха в събирането на любими детски книжки, които учениците от ОУ „Иван Вазов“ дариха в днешния ден на четенето на малчугани от три детски градини в Горна Оряховица.

Всички междучасия през учебния ден бяха озвучени от звънките гласчета на четящи деца от 1 до 7 клас. Пред микрофона на училищната уредба учениците четоха всяко междучасие откъси от приказки, басни, произведения на български и чуждестранни писатели и поети.  Специален гост в Деня на четенето бе и писателката Таня Мезева. Тя проведе беседа с учениците относно четенето и прочете част от нейни стихотворения. Авторката Петя Петрова прочете онлайн детска история и представи книгата ""Везната на доброто"" - една история, която учи децата да търсят и откриват доброто.

Родители на ученици от ОУ „Иван Вазов“ с огромен интерес се включиха в разнообразните инициативи, организирани от екипа на училището.  Ролята на всеки родител е огромна в създаването и поддържането на семейните навици в общуването с книгите. Гостуващите родители бяха подбрали увлекателни четива, които впечатлиха и насърчиха децата да четат, защото "четенето дава възможности". Баба Цанка потопи учениците  във вълшебство на книжките. Ентусиазирани от приказките учениците показаха своите умения в състезанието "Най-добър четец" . В края за награда децата получиха "Книжен чеклист" и обещаха всеки ден да отбелязват своя напредък в четенето .

Малки посланици на четенето посетиха приятелите си от 7 клас, на които представиха най-различни жанрове художествени текстове. По-големите ученици също дадоха пример  и насърчиха третокласниците към четенето, като представиха най-дългото стихотворение, което са заучавали в училище.

Представителни групи от по-големи ученици четоха на по-малките деца интересни народни приказки, басни, стихотворения. Заедно разглеждаха книжки с красиви илюстрации, разказаха свои любими приказки, изработиха разнообразни книгоразделители и  разговаряха за ползата от четенето. В часовете по компютърно моделиране и информационни технологии преподавателите проведоха беседи за предимствата и недостатъците относно  дигиталното четене с електронни четци и класическата книга от хартия.

17 ноември се оказа един вдъхновяващ Ден на четенето, в който всички  преоткриха великата магия, скрита в разгърнатата книга.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" Ден на четенето
Последни
Седмицата
Анкета