Петък, 16 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховската Фондация „9 живота“ създава убежище за бездомни котки, жертви на насилие

  17.11.2023 13:37
Горнооряховската Фондация „9 живота“ създава убежище за бездомни котки, жертви на насилие

Имат по девет живота, е един от най-разпространените митове, свързани с котките. Той води началото си от Древен Египет, когато вярвали, че котката може да се върне към живот девет пъти.

Котката, разбира се, няма девет живота. Но колкото и да са те, всеки от тях има значение.

От тази отправна точка започва дейността си горнооряховската Фондация „Девет живота“. В основата й са ветеринарят д-р Божана Мирчева

и малък, сплотен екип, обединен от любовта си към тези животни. Фондацията подпомога бездомни котки, пострадали от насилие и жестокост и нуждаещи се от грижи. „Девет живота“ бе регистрирана преди броени месеци, но вече уверено върви към основната си цел – да предостави безопасно убежище на пострадалите котки, да им осигури медицински грижи, храна и консумативи и да им намери осиновители. Но глобалната задача на фондацията е да промени мисленето у хората и да ги научи, че котката не е играчка и съдбата й не бива да зависи от каприза на стопаните.

Ежедневно намираме пред входната врата кашони с поредните бездомни изстрадали котки. Спасяваме, лекуваме, храним, гушкаме и осигуряваме домове на пострадали от жестокост, насилие или изхвърлени животни. Години наред правим всичко това възможно с наши средства и време. Нашата дългосрочна цел е да осигурим бъдеще на изоставени и стари котки, които никой не иска да осинови. Създадохме Фондация „9 живота“, за да можем с помощта на обществото да продължим мисията, споделя д-р Божана Мирчева.

„Девет живота“ разполага с дворно място, в което да бъдат настанявани бездомничетата. Мястото е извън града. Планът е в него да има основно помещение, където котките ще живеят заедно, помещение за карантина за новопостъпили животни, помещение за изолация на болни животни, за манипулации, за съхранение на храни, тоалетни, кърпи, играчки и др.

Както и приемна, разказва д-р Мирчева и допълва, че всички котки ще се гледат единствено и само като животни за компания, с никаква друга цел. 

Всяка приета здрава котка ще бъде изследвана за инфекциозни болести, чипирана, ваксинирана, обезпаразитена, кастрирана. Ще бъде подложена на карантина от две седмици, преди да бъде събрана с останалите котки. Животните в обекта ще бъдат под медицински контрол, когато е необходимо. Котките, за които фондацията се грижи в момента, са на стационар или при приемни родители.

Засега доста бързо и успешно намираме осиновители, споделя д-р Божана Мирчева. Въпреки това фондацията се нуждае от доброволци, които да превозват котките, да помагат при строежа на обекта, да рекламират „Девет живота“.

Едни от най-верните съмишленици на д-р Мирчева са Филип Хасанов и Божидара Минкова от СУ „Георги Измирлиев“. Цяло лято, а и с началото на учебната година, Филип и Божидара отдават от времето си на животинките във ветеринарната практика „M Practice“ на д-р Мирчева и съпруга й д-р Димитър Мирчев.

Работим с много училища в стремежа ни да научим децата, че животните са членове на семейството. Една от котките, които никой не искаше да осинови, стана част от нашето семейство. Никой не я искаше, защото е с едно око. Кръстихме я Нала – на героинята от „Цар Лъв“. С Нала и бебета котета гостувахме на клуб „Зелени стражи“ в Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново. В началото децата бяха резервирани към Нала, но после осъзнаха, че не е страшно да гледаш еднооко коте, напротив, и я обградиха с много любов. Надявам се да успяваме да вдъхновяваме все повече деца и възрастни за обич към животните, споделя д-р Мирчева.

Така Нала става посланик на мисията на Фондация „Девет живота“. За популяризирането й екипът организира редица събития. Т. напр. вече е готова първата част от календар за 2024 г., в който са събрани снимки на спасените и осиновени тази година бебета. Кадрите са дело на фотографа Георги Георгиев,

който абсолютно безвъзмездно подкрепя инициативата на фондацията. На благотворителни начала в проекта се включват и стопани на котетата. Събраната от продажбата на календара сума ще бъде използвана за кастриране, лечение и профилактика на бездомни котки. Належаща кауза е и да се ваксинират седем кученца, намерени до мъртвата си майка.

Календарът може да бъде поръчан на лично съобщение към страницата „Фондация 9 живота“ във Фейсбук или на 0885468665.

Има и други варианти да бъде подкрепена дейността на фондацията. С осиновяване на котка например, дори и да нямате възможност да я гледате лично. В този случай избирате една от котките и осигурявате месечните разходи по нея. Може да закупите от рекламните материали на фондацията или да направите директно дарение на УниКредит Булбанк АД, титуляр на сметка: “9 Живота Фондация “, IBAN: BG04UNCR70001525376311, BIC: UNCRBGSF или чрез www.platformata.bg.

Управителният съвет на фондацията ще определя изразходването на събраните суми. Приоритет са средствата за болни котки, а след това и за обекта.

Целта ни е нито едно коте да не бъде върнато на улицата. Идеалният завършек на един котешки живот трябва да бъде в дом, изпълнен с нежност и гушкане, за това крайната мечта е всяка котка да бъде осиновена, обобщава философията на Фондация „9 живота“ д-р Божана Мирчева.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Фондация 9 живота д-р Божана и Димитър Мирчеви M Practice
Последни
Седмицата
Анкета