Четвъртък, 13 Апр 2023
            
Горна Оряховица Други

Екзотични болести тормозят домашните любимци в Горна Оряховица

  11.01.2023 14:35
Екзотични болести тормозят домашните любимци в Горна Оряховица

Инфекциозни болести, които допреди 3-4 г. са се приемали за екзотика, вече масово се откриват по домашните любимци и в Горна Оряховица. Става въпрос за болести, пренасяни от кърлежи, комари, мухи, а причината за все по-широкото им разпространение е промяната в климата. В резултат заболявания, доскоро типични за Турция и Гърция, вече не са изключение и у нас.

Темата коментират д-р Божана и Димитър Мирчеви. В тяхната Многопрофилна веретинарна клиника „M-Practice“ в Горна Оряховица може да бъде направен например тест, който улавя няколко инфекции. Такъв 4D тест трябва да бъде правен в началото на сезона или поне веднъж годишно. Той би уловил например дирофилариоза – предавано от комарите заболяване, при което паразитирането на дирофилария в пулмоналните артерии и дясното предсърдие на животното може да доведе до неговата смърт. Тестът, който се прави в „M-Practice“, улавя също анаплазмоза, ерлихиоза и бабезиоза, още преди животното да има признаци на заболяване. Не е нужно да се чака кучето да прояви клинична картина, за да се направи тестът, важна е превантивната грижа, напомнят д-р Мирчеви.

Коронавирусът при котките е другият бум, който ветеринарите отчитат за последната година. В „M-Practice“ може да се установи дали домашният любимец е заболял от вируса, чийто вариант по хората затвори света за 2 г.

Д-р Божана Мирчева обяснява, че щамовете на котeшкия корона вирус, които протичат с чревни признаци, могат да мутират в опасното заболяване ФИП (котешки инфекциозен перитонит). От него боледуват главно млади животни. Но дали ще продължи да се развива, или ще остане само с общата клиника е трудно за предвиждане, казва д-р Мирчева.  

Всъщност лабораторията в Многопрофилната ветеринарна клиника „M-Practice“ вече разполага с пълен набор от модерна апаратура за всякакви видове изследвания. От броени дни с  помощта на имунологичния анализатор Vcheck V200, Bionоte д-р Мирчеви могат да определят състояния като хипо- и хипертиреоидизъм,панкреатит, хипо- и хиперадренокортицизъм, травма, възпаление, инфекция, белодробна тромбоемболия, ДИК синдром, сърдечна недостатъчност, следваксинационен титър и голям брой инфекциозни заболявания. С имунологичния анализатор би могла да се определи и най-подходящата дата за заплождане на кучета и котки.

В улеснение работата на ветеринарите и за осигуряване на най-добра грижа за домашните любимци, в „M-Practice“ разполагат с анализатор за пълна кръвна картина, с биохимичен анализатор. Голямо предимство на клиниката е електронният микроскоп, който също в огромна степен облекчава работата на екипа на „M-Practice“ и помага за максимално бързото назначаване на лечение на домашния любимец. С наличния дигитален рентген пък за броени минути излиза резултатът за състоянието на животното. Високото качество на образната диагностика изцяло отговаря на ветеринаромедицинския протокол.

Многопрофилната ветеринарна клиника „M-Practice“ се намира на ул. „Петър Берон“ 8 в Горна Оряховица, телефонът за връзка е +359 88 4614995.


Ключови думи
Многопрофилна ветеринарна клиника "M-Practice" д-р Божана и Димитър Мирчеви
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати