Сряда, 31 Яну 2024
            
Горна Оряховица Общество

Цяла седмица посветиха на народните будители в ОУ „Иван Вазов” с много инициативи под мотото „Да съхраним български дух”

  01.11.2023 09:07
Цяла седмица посветиха на народните будители в ОУ „Иван Вазов” с много инициативи под мотото „Да съхраним български дух”

С много вълнение и трепет преминаха инициативите, посветени на Деня на народните будители в ОУ „Иван Вазов“. Наследниците на Вазов посветиха отминалата седмица на делото на видните българи под мотото „Да съхраним българския дух“. Ученици от пети клас посетиха първокласниците и им разказа за същността на празника, кои хора наричаме будители, какво е тяхното значение за съвременните хора и защо и до днес всички ние ги тачим. Учениците изброиха  имената на едни от най-значимите фигури на Българското възраждане и разказаха с какво техният живот и дело са допринесли за събуждането на умовете и душите на българите, за осъзнаването на българите като народ с древно и велико минало, който трябва отново да поеме съдбата си в свои ръце.

Малчуганите пяха вдъхновяващи песни за народните будители и рецитираха вълнуващи стихове, утвърждаващи  родолюбиво им дело, подготвиха работни листове, с различни задачи, свързани с празника. По-големите ученици подготвиха рецитали посветени на народните будители и ги представиха пред ученици от начален етап. С много желание, старание и креативност  ученици си припомняха, разказваха за делата на български будители и изработиха лапбук.Така в навечерието на празника те отново се преклониха пред тези велики личности, които със силата на словото и мисълта са защитавали българската култура и история. Ръчно изработени книгоразделители с лика на Васил Левски, Христо Ботев и Паисий Хилендарски и знаменца с ликовете на едни от най-изтъкнатите наши възрожденци получиха малчуганите в знак на почит и признателност.

Поклон пред паметта българските будители! 


Ключови думи
Ден на будителите ОУ "Иван Вазов" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета