Четвъртък, 04 Яну 2024
            
Горна Оряховица Общество

45 500 лева събра Горна Оряховица за лечението на Тошко

  05.10.2023 16:02
45 500 лева събра Горна Оряховица за лечението на Тошко

Горна Оряховица се обедини и събра за по-малко от две седмици парите, които са нужни за операция на Тошко Хараламбиев.

Детето страда от детска церебрална парализа, но клиника в Турция е дала уверение, че може да му помогне като се направи операция и се поставят ортези. След това Тошко ще може да ходи сам, уверяват лекарите. За лечението са нужни 30 000 лева.

За семейството на детето това е непосилна сума. Момченцето е останало без баща. След смъртта на мъжа, майка му го изоставила и за него се грижи дъщерята на баща му от първия му брак.

Когато тя споделила за възможността да се помогне на Тошко с операция, в Детска градина „Ален мак” организират група и започват кампания за набиране на средства. Към нея се присъединяват много доброволци. Една от тях е Марияна Дамянова, която разказва за вълната от съпричастност, която е довела до успешния край на кампанията.

Когато ме поканиха в групата, споделих един пост, в който казвах, че е достатъчно всяко семейство в Горна Оряховица да дари 5 лева и Тошко ще ходи. Пуснах по групите, но не очаквах това, което се случи. Изключително много хора започнаха да ми пишат, някои снимаха и ми пращаха платежните за направеното дарение. Други пратиха пари по Изи пей, имаше хора, които лично ми донесоха своето дарение. И това не бяха само хора от Горна Оряховица. Просто много добри хора откликнаха и затова толкова бързо събрахме сумата, обяснява Марияна, която е позната като „Приятелка на булката”.

Групата организира поредица от благотворителни събития – базари, спортни празници, детски концерт с участието на всички детски градини. Включиха се спортен център „Блуминг”, ФК „Локомотив” и много, много хора.

В крайна сметка парите са събрани, дори са много повече от 30 000 лева. Почти 45 500 лева са дарените от горнооряховчани, а и не само, средства.

Всички детски градини в Горна Оряховица, както и тези в Поликраище, Първомайци и Долна Оряховица поставиха дарителски кутии и в тях са събрани над 2800 лева.

От дарителниците в магазини в цялата община и в училището в Долна Оряховица са преброени 1750 лв.

От инициативата „Жълти стотинки” – 674 лв.

В кампанията се включиха и ловните дружинки при откриването на новия ловен сезон и те събраха 876 лв.

Миналата събота само на празника на тиквата в Правда и на фестивала на ореха в Долна Оряховица са събрани над 1000 лева.

Цяла седмица имаше благотворителни събития за Тошко. Базарът в ДГ „Ален мак” завърши с 3700 лева за лечението на детето. На следващия ден базар пред „Макс Марк” събра 3440 лв. Последва базар и в двора на храма „Св. Три Светители” – 2800 лв.

Включи се кино „Латона” с благотворителна прожекция и от нея са отделени 760 лв.

Всички детски градини направиха концерт в Детския кът и в резултат събраха още 3300 лв.

Последната проява вчера – спортен празник на новото изкуствено игрище, допринесе с 2870 лв.

Общо от тези инициативи са събрани 24 115 лева. По сметката на Десислава Хараламбиева – сестрата на Тошко, са постъпили 21 460 лв.

От цялата кампания се натрупват 45 500 лева.

Тошко заминава на 22 октомври за Турция, а на 23-ти трябва да е операцията. Надяват се на 26 октомври да се върнат. Десислава гарантира, че ще има пълна публичност за похарчените средства и ще информира за всичко, което се случва от тук нататък с детето.


Ключови думи
Заедно за Тошко Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета