Вторник, 02 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Даниел Спасов, кандидат за кмет на Община Горна Оряховица от ПП „Български възход”: Време е да изберем между водата и огъня. Ние ще сме постоянни като водата

  03.10.2023 10:45
Даниел Спасов, кандидат за кмет на Община Горна Оряховица от ПП „Български възход”: Време е да изберем между водата и огъня. Ние ще сме постоянни като водата

38-годишният Даниел Спасов е от новата вълна в горнооряховската политика. Той вече има опит от парламентарни избори, но за първи път участва в избори за местна власт като кандидат за кмет на общината. За себе си казва, че е в политиката по рождение, защото всеки ден от живота ни е политика. Винаги се е интересувал от случващото се в управлението и няма пропуснати избори досега като гласоподавател.

Извън  кандидатурата му като кмет  е мениджър „Продажби” в голяма компания. Има семейство, което много обича и казва, че съпругата и дъщеричката му са най-прекрасното нещо в живота му.

Освен кандидат за кмет, той е и водач на листата на ПП „Български възход”, която е с №20 в бюлетините.

-Защо от редови избирател преминавате към активните участници в предизборната кампания?

-Гласувал съм на всички избори, откакто добих избирателни права. И всеки път съм възлагал определени надежди. Преди 4 години за пореден път дадох гласа си с очаквания нещо да се случи в моя град. Но така и не видях управляващите да се вслушват в своите избиратели. Така че реших, след като никой не чува гласа ни, време е да поемем нещата в своите ръце и сами да свършим това, което смятаме, че е полезно за хората.

-А защо точно сега вземате това решение?

-В края на юли, на сесията, в която гласуваха оставката на д-р Иванов като управител на Болницата, някак мимоходом мина една друга точка, в която се прие отчет на ОбС и комисиите към него за работата им досега. И в този отчет всичко е свършено, всичко е от добре по-добре. Ако го прочетеш, ще решиш, че живеем в някакъв модерен град – чист, подреден, мечта за другите хора, които се стичат тук, за да устройват живота си.

Такъв ли е нашият град?! Точно отговорът на този въпрос ме накара да се включа в изборите. Мисля, че подобна е мотивацията и на хората, които са с мен.

-Какви са хората, които тръгват с вас в тази предизборна кампания?

-Хора от всякакви професия и занимания, но с едно общо – всички са успели да реализират себе си в своята сфера. Но всички са недоволни от условията на живот в града, в който са избрали да се развиват. И плюс това всички са готови да работят, за да променят тези условия.

Моят екип е от доказани хора, които знаят, че им предстои много работа. Сегашният ОбС не оправда очакванията, точно защото хората не разбират колко много работа се иска от тях. А и явно не могат повече.

-Влизате в местната политика емоционално, имате ли стратегия за години напред?

-Не се виждам като еднодневка в каквото и да се захвана. Мисля за години напред.

Време е да направим избор между водата и огъня. Дали да изберем водата, която е чиста, водата, която е мъдра, водата, която е символ на промяната, на вечното движение и обновление. Или ще изберем огъня, в който слагаме няколко дърва и бързо изгаря всичко.

Ние искаме да сме като водата и да оставим следи задълго.

-Какви са намеренията ви, ако успеете да получите подкрепа на 29 октомври?

-Първата ни задача ще бъде да направим пълен анализ на положението в Горна Оряховица, защото подозирам, че има проблеми, за които още не знаем. Разбирам го от срещите си с хората, които всеки ден ми казват нещо ново.

Но има неща, за които няма нужда от анализ и които се виждат от всички, че не вървят.

Започвам с почистването. Ще направим ревизия на договора с фирмата по сметосъбиране и ако се наложи, ще го коригираме, или пък дори ще го прекратим. Хората с право са неудовлетворени и от броя на контейнерите и от качеството на услугата.

Горна Оряховица се нуждае от едно голямо почистване и след това такава система, че градът да си остане чист.

И не става дума само за контейнерите и сметта. Говоря да се окастрят дърветата, така че да се открият уличните лампи и знаците. Да се приведат тротоарите във вид, който да е годен за ползване, защото сега са безобразни.

В продължение на горните теми, ще допълня, че искаме пълна ревизия на Общинското предприятие „Пътна инфраструктура и озеленяване”. Имам информация, че то не е достатъчно обезпечено с хора и техника и това ще ни бъде от приоритетите .

Проблемът с бездомните животни е болезнен и е крайно време да се разреши. Изграждането на приют за тях е задължително.

Проектираме малка компактна автогара вместо това нещо, което имаме сега – спирка в уж кръгово движение.

По-активни стимулиращи програми за привличане на специалисти в общинската  болницата.

Повече зелени пространства и детски площадки между блоковете.

Увеличаване бюджета на ОП „Обреди” и осъвременяване на залите за весели и тъжни ритуали.

-Това са амбициозни проекти, свързани с повече общински разходи. Мислите ли, че са по силите на общинския бюджет?

-Наясно сме, че общинският бюджет е ограничен и не може да се увеличи много. Но затова хората са измислили публично-частното партньорство, при който работят заедно Общината и местния бизнес. Има начини за оптимизиране на общинските разходи, както и за привличане на средства в тези сектори, в които има най-голяма нужда от програми и проекти.

За да знаем как се харчат общинските пари, искаме да направим прозрачна работата на администрацията и да знаем с какво разполагаме. Ще се създадат регистри – на всички общински жилища с площ, състояние, наем; на общинската собственост във всичките й видове;  на културно-историческите паметници; на опасните сгради; на опасните дървета и т.н. Част от тия регистри формално съществуват, но само формално.

Друг е въпросът и как се справят общинските предприятия. Ние искаме реновиране на пазарите и ще го направим, но смятаме, че това може да стане със собствени средства на предприятието.

-Да поговорим и за селищата в общината. Какви са акцентите в програмата за тях?

-Големият проблем с водопроводите трябва да започне да се решава, знам, че няма как това да стане наведнъж. Но ще се проектира и ще се търсят средства. Това се отнася и за града.

Ще се работи активно с МРРБ, Басейнова дирекция и всички останали институции, за да се почистват речните корита и каналите.

Сигурен транспорт, помощ за осигуряване на медицински грижи чрез мобилен здравен кабинет също са ни приоритет.

За цялата община се отнася и изграждане на ефективно видеонаблюдение и действаща общинска полиция. Това ще повиши сигурността и ще намали разходите за частна охрана.

-Как преценявате конкурентите си в това състезание? Кой е най-опасен?

-Не се занимаваме с останалите участници в предизборната кампания. Работим за реализиране на нашата програма. Ако намерим съмишленици сред останалите, които влязат в ОбС – още по-добре.

Нашето виждане е, че нямаме време да довършваме работа и да гледаме миналото. Гледаме в настоящето и градим бъдещето.

Първата крачка ще направим на 29 октомври. С №20 и „Български възход” за възход на община Горна Оряховица.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Даниел Спасов Български възход Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета