Сряда, 03 Яну 2024
            
Велико Търново Други

Във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе открита новата академична година

  02.10.2023 14:29
Във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ бе открита новата академична година

С химна на България и студентската клетва, написана през 2004 г. специално за първокурсниците от поета и драматург Радко Радков – кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда „Солензара“, във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ започна новата академична година. За търновската Алма матер тя е 60-та поред, а за ректора проф. Димитър Димитров – първа начело на ВТУ.

Радвам се да видя това множество и да се обърна към вас. Тази година е специална, защото е свързана с 60-годишнината от създаването на нашата Алма матер. 60 г. са и много, и малко. Когато обаче са наситени с бурно развитие, с успехи в научноизследователската и научната дейност, със създаването на собствен бранд и облик, са достатъчно много. Нашият университет е разположен в един от най-красивите градове в Европа, а Ректоратът се гуши между историческите хълмове Царевец и Света гора. Университетските аудитории си спомнят за известни учени и сладкодумни ректори, но и за будни студенти, които в бурни за страната ни времена са участвали в революционни събития и са поемали риска да се борят за повече академични права и свободи. Университетът – това са най-вече хората. Средновековните университети в Европа възникват като корпорации, които обединяват преподаватели и студенти. Такъв е духът и на нашия университет. Почти всички, завършили при нас, когато се завърнат, признават, че това място ги е пленило и тук е преминала най-хубавата част от живота им. Нека с вас, скъпи студенти, бъде същото, каза ректорът проф. Димитър Димитров, и се обърна специално към първокурсниците, които от днес са част от академичното семейство на ВТУ: Желая ви годините тук да бъдат плодотворни и щастливи, да получите необходимите знания, умения и план, които да ви дадат необходимия старт в живота ви. Желая ви да останете в духа на клетвата, написана ог големия поет Радко Радков, да бъдете „пленници“ на този град и този университет, чиито традиции и атмосфера да оставят завинаги отпечатък в сърцата ви. Преживейте велики мигове, които да ви формират като човеци и специалисти, пожела проф. Димитров.

Мечтайте, защото никой не знае чия мечта ще промени света, обърна се към младите хора и Снежана Данева-Иванова – вр.и.д. кмет на Велико Търново и член на Съвета на настоятелите на ВТУ.

Председателят на Студентския съвет Спартак Михайлов също приветства новите колеги, а поздравите прие Яна Георгиева – първокурсничка в специалност „Право“.

Сред официалните гости на церемонията бяха народните представители Димитър Николов и Йордан Терзийски, областният управител Ивайло Здравков, председателят на ОбС Венцислав Спирдонов, началникът на РУО инж. Розалия Личева и др. Във ВТУ бяха получени поздравителни адреси от президента Румен Радев, от председателя на Народното събрание Росен Желязков и др. Студентите и преподавателите бяха благословени от Негово високопреосвещенство великотърновския  митрополит Григорий, а минути по-късно проф. Димитър Димитров и Яна Георгиева удариха камбаната, с което новата академична година официално бе открита. Настроение за нея зададоха музикантите от „Джуниър бенд“ на СУ „Емилиян Станев“ – асоциирано училище към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ВТУ откриване на академична година
Последни
Седмицата
Анкета