Събота, 30 Дек 2023
            
Велико Търново Други

Създадоха Балкански университетски център със седалище във ВТУ

  30.09.2023 07:31
Създадоха Балкански университетски център със седалище във ВТУ

Десет висши училища от България, Турция, Румъния, Гърция, Северна Македония и Албания участват в създаването на Балкански университетски център. Учредителното събрание се проведе на 29 септември и на него бе решено седалището на центъра да бъде във Великотърновския университет

За председател беше избран проф. д-р Христо Бонджолов, заместник-ректор по учебната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а в управителния съвет на сдружението влязоха проф. д-р Йордан Гьорчев, президент на Международния славянски университет „Г. Р. Державин“, Свети Николе (Северна Македония), и инж. Димитрис Стефанидис, президент на Европейския политехнически университет.

„Благодаря ви за доверието. Ще защитаваме интересите на всеки един университет в организацията, защото заедно сме по-силни и ще се справим по-добре“, каза проф. Хр. Бонджолов след избора му за председател.

Целите, поставени пред Балканския университетски център, са свързани с разработването на проекти и участието в програми за стимулиране на образованието, за подобряване на материалната база и за създаване на възможно най-добрите условия при предоставяне на образователна услуга с най-високо качество, както и да се кандидатства пред структурите на Европейския съюз по различни програми за финансиране на образованието и науката.

Университетите, които влизат в БУЦ, са: Университетът в Ниш (Република Сърбия), Университетът в Крайова (Румъния), Университетът „Намък Кемал“, Текирдаг (Република Турция), Международният славянски университет „Г. Р. Державин“, Свети Николе (Р Северна Македония), Европейският политехнически университет, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, Университетът на Западна Македония (Гърция), Университетът „Фан С. Ноли“, Корча (Република Албания).

В срещата участие взе доц. д-р Анна Иванова, заместник-ректор по международната дейност на Великотърновския университет.

 


Ключови думи
Балкански университетски център ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета