Понеделник, 25 Дек 2023
            
Велико Търново Други

Три читателски гнезда за Нощта литературата във Велико Търново

  25.09.2023 13:33
Три читателски гнезда за Нощта литературата във Велико Търново

На 27 септември 2023 г.. обичаното събитие „Нощ на литературата“ ще събере любителите на европейските преводни книги в 18 български града и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения.

Инициативата се провежда за дванадесета поредна година, а Община Велико Търново е партньор на събитието още от самото начало. То е част от Календара на културните събития на града.

Нощ на литературата цели да популяризира добрата европейска литература, чрез нестандартни четения в т. нар. „читателски гнезда“, в които известни личности четат избрани откъси от книги от 18,00 до 21,00 ч.

"Читателските гнезда" във Велико Търново ще са в Художествена галерия "Борис Денев", Клуб ТаМ /ул. "Велчо Джамджията" 16/ и църква-музей „Св. Петър и Павел“.

Четци ще са актьорите от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" Никол Бойчева, Стефка Златкова и Цветомир Илчев.

Произведенията, които те ще представят пред публиката, са от съвременната европейска литература, публикувана след 2000 година и издадена на български език.

Това са:

Ø “Миг” - първата стихосбирка, написана от Вислава Шимборска /Полша/ след получаването на Нобелова награда за литература

https://noshtnaliteraturata.com/book/mig/…

Ø „Невидимото дете“ на финландската авторка Туве Янсон, създател на героите от поредицата за муминтролите

https://noshtnaliteraturata.com/book/nevidimoto-dete/…

Ø „Бялото се пере на деветдесет“ на Броня Жакел /Словения/

https://noshtnaliteraturata.com/…/bjaloto-se-pere-na…/…

Ø „Актриса“ на Ан Енрайт /Ирландия/, отличена с престижната британска Женска награда за художествена литература (2020 г.).https://noshtnaliteraturata.com/book/aktrisa/…

 


Ключови думи
Нощ на литературата Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета