Събота, 09 Дек 2023
            
Велико Търново Култура

Нестор Иванов отбелязва своята 90-а годишнина с мащабна юбилейна експозиция в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

  21.09.2023 09:36
Нестор Иванов отбелязва своята 90-а годишнина с мащабна юбилейна експозиция в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Великотърновският художник Нестор Иванов отбелязва своята 90-а годишнина с мащабна юбилейна експозиция в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Изложбата е част от Културния календар на Община Велико Търново и ще бъде открита на 21 септември 2023 г. от 17,30 часа. Организатори на събитието са Община Велико Търново, Художествена галерия „Борис Денев“ и представителството на Съюза на българските художници в града.

Куратор на изложбата е изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев. Проф. Добрев е автор и на предговора на каталога, издаден във връзка с годишнината на известния великотърновски художник.

Седем десетилетия от енергията, обществената работа и личното творчество на Нестор Иванов са посветени на Велико Търново. С дейността му са свързани 20 години от историята и утвърждаването на Художествена галерия „Борис Денев“, стотици експозиции, участия във всички изложби на гилдията, редица пленери по живопис, принос към естетизацията на града и т. н. Те не са просто част от неговата биографията, а страстите, придаващи смисъл на таланта и живота му, пише проф. Добрев.

Той припомня, че ранните си произведения Нестор Иванов посвещава на пейзажа, портрета и натюрморта. Идеята му за живописна изразителност в тях е свързана с усещане за материалност, лаконичност и експресивна мазка. Чрез тях той търси своята образност към любимите (и за поколения художници) изгледи от Велико Търново и манастирите край града.

През 70-те години Нестор Иванов разширява възгледа си за епичност и монументалност. Проявява го най-вече в композициите си на социална и историческа тема, които заемат голяма част от творчеството му през този период . Вълнуват го сюжети от старата и новата ни история, но не толкова като разказ за събития, колкото като паметния знак за тях, като метафората за следата, която оставят. Част са от личното му пристрастие към драмите на миналото. Контрапункт на тази героика е поредицата от натюрморти с цветя, излъчващи ефирност и лиричност.

През следващите десетилетия Нестор Иванов се отдава основно на любовта си към пейзажа. Прави го с подкупваща откровеност, простота и интимност.

Творческото дълголетие на Нестор Иванов, независимо от изпитанията на съдбата, е свързано с убеждението му за мисията на художника. Ако го попитате за някоя негова творба отпреди 10, 20 или 50 години, той ще се оживи и с подробности ще ви разкаже какво точно го е привлякло и как се е опитал да го пресъздаде. Помни всичките си картини заради дълбочината на тяхното изживяване и усещането за близостта им до идеята, която ги е провокирала. С тях и чрез тях той черпи онази енергия, която респектира всички, които го познават. Той е типичен пример за духа на едно поколение творци, за които изкуството е начин на живот, посочва още в предговора изкуствоведът.

Нестор Иванов е роден на 10 март 1933 г. в село Кацелово, област Русе. Завършва Педагогическо училище за начални учители във Велико Търново през 1951 г. Завършва специалност „Живопис” в Художествената академия „Н. Павлович” - София при проф. Ненко Балкански през 1965 г. От тогава до 1984 г. работи като уредник и директор на ХГ „Борис Денев” – Велико Търново. От годината на дипломирането си до днес участва във всички ОХИ, регионални и национални изложби. Член на СБХ е от 1970 г. Член на Представителството на СБХ - Велико Търново. Излагал е свои творби в Полша, Унгария, Сърбия, Украйна, Германия. Негови творби са притежание на художествените галерии във Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Силистра, Плевен, Елена,Берковица, Провадия, Олщин (Полша), както и на редица частни колекции у нас и в чужбина.

През 2018 г., по повод 85-годишнината си, Нестор Иванов организира в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” третата си самостоятелна изложба и дари на Община Велико Търново 25 свои творби./ сн. ИЗ „Рафаел Михайлов“.


Ключови думи
Нестор Иванов