Събота, 09 Дек 2023
            
Горна Оряховица Общество

Областният управител върна за ново разглеждане Наредбата за домашни кучета в Горна Оряховица

  13.09.2023 10:46
Областният управител върна за ново разглеждане Наредбата за домашни кучета в Горна Оряховица

Наредбата за домашни кучета в Горна Оряховица е върната за ново разглеждане в ОбС от областния управител и приемането й остава за следващия мандат. Ако, разбира се, има достатъчно воля и координирани действия между новите общински съветници и администрацията. Наредбата стана известна с това, че е първият цялостен нормативен акт, приет от ОбС – Горна Оряховица, който е подготвен от общински съветник

Мотивите за връщането са от една страна, че наредбата повтаря актове от по-горен ранг, тоест закони, но и, че не е спазена процедурата за обявяването й и не е престояла един месец, публикувана на сайта на Общината за обсъждане.

Още когато започнах работа по тази наредба, осъзнах противоречието в законодателството ни, което се отнася до общинските наредби. Те хем трябва да са съобразени със законите и подзаконовите актове, хем не трябва да ги повтарят. На практика това означава, че нито една общинска наредба не може да мине, ако се следва буквата на закона на 100%. Затова и още преди година предложих на кмета чрез НСОРБ да поискат промяна в Закона за нормативните актове, коментира авторът на наредбата Христо Беремски.

Съветникът от ВМРО продължава да вярва, че има необходимост от такава наредба, защото тя до голяма степен ще повлияе и на другия проблем – този с бездомните кучета, който за някои негови колеги в ОбС е приоритет.

Повече ме заболя от другия мотив за неспазения срок за обсъждане. Това е технически пропуск, който можеше да бъде избегнат и може би тогава нямаше да се стигне и до връщане на наредбата, смята Беремски.

Надявам се, че следващият Общински съвет ще продължи работа по наредбата. Бих предложил на съветниците, които ще бъдат избрани за новия мандат, да внесат предложението за такава наредба колективно, а дано междувременно се реши и проблема с противоречащите се закони, каза още Христо Беремски.


Ключови думи
ННаредба за домашните кучета в Горна Оряховица Христо Беремски