Събота, 09 Дек 2023
            
Горна Оряховица Други

Богатството на българския фолклор и на местните градини представи Празникът на плодородието в Поликраище

  09.09.2023 13:14
Богатството на българския фолклор и на местните градини представи Празникът на плодородието в Поликраище

XIV Празник на плодородието „Ден година храни“ събра изпълнители, фолклорни състави и земеделски производители от общината в Поликраище. Организатори са НЧ „Развитие -1884“, Кметство село Поликраище, със съдействието на Община Горна Оряховица. По традиция празникът включва и изложба на есенните дарове на местните градини, както и на местни производители на хляб и сладки изделия.

Празникът започна с приветствия на кмета на общината инж. Добромир Добрев и на селото Марин Тодоранов, както и с водосвет и благослов на даровете на земята от отец Анатолий. В програмата се включиха малкият талант от Поликраище Гергана Здравкова, ученичка на СУ „Емилиян Станев” с ръководител Яница Русева, хор „Росна китка” към местното читалище с ръководител Георги Петров, народните певец Александър Денев от Първомайци и Стефани Карастоянова, и двамата с ръководител Милка Билчева, ДЮТС „Пъстреница” с ръководител Димитър Иванов към НЧ „Христо Козлев 1883” – Долна Оряховица,певческа група „Божур” към НЧ „Напредък Крушето 1906” с ръководител Гинка Желева.
И докато изпълнителите радваха публиката, майстор Тодор Кушев и неговите помощници приготвиха задължителната за този празник градинарска чорба. Тайната на вкуса е, че в казана попада всичко, родено в градината през този сезон, обясняват готвачите.

Празникът имаше и гости отвъд океана – българи и потомци на българи от далечна Аржентина, представени от проф. Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева.


Ключови думи
Поликраище Ден година храни
Последни
Седмицата
Анкета