Вторник, 17 Oct 2023
            
Горна Оряховица Общество

Приемат заявки за участие в Празника на плодородието в Поликраище

  16.07.2023 06:36
Приемат заявки за участие в Празника на плодородието в Поликраище

XV Празник на плодородието „Ден година храни“ ще се проведе на 9 септември (събота), от 09.30 часа на открита сцена в центъра на село Поликраище, община Горна Оряховица. При лоши метеорологични условия събитието ще се състои в НЧ „Развитие -1884“. Организатори са НЧ „Развитие -1884“, Кметство село Поликраище,
със съдействието на Община Горна Оряховица
Празникът на плодородието „Ден година храни“ популяризира българските традиции, свързани с кулинарната култура.

Предвидена е изложба на зърно,семена, мед, пчелни продукти и др. Право на участие имат частни лица, градинари производители, кооперации, които да представят своята продукция по интересен и атрактивен начин. Предвидена е също изложба на обреден хляб под надслов „Хлябът в празничния календар на българина“.
Организаторите ще предоставят маси за разполагане на продукцията и на обредните хлябове на участващите.
Програмата включва и среща-надиграване с конкурсен характер на клубове за народни хора. Право на участие имат любителски клубове и танцови формации.
Всеки състав задължително представя по 2 танца - хоро от населеното място на състава /по избор/ с времетраене до 3 минути и хореографска разработка на хоро /по избор/ с времетраене до 4 минути. Няма възрастови ограничения за танцьорите.
Празникът предоставя възможност и за творческа изява и популяризиране на словесното и фолклорното изкуство чрез надпяване, надсвирване и надиграване (индивидуално и групово) на любители от всички възрасти.
Творческа комисия ще оцени надиграването на клубовете за народни хора. Ще бъдат връчени диплом и плакет за І, ІІ и ІІІ място.
Най-атрактивно аранжираните щандове със земеделска продукция и обредни хлябове ще бъдат отличени с диплом и сувенир от организаторите.
Участващите колективи в празника получават сувенир и грамота за участие.
По време на празника на плодородието „Ден година храни“ ще бъде приготвена традиционната за село Поликраище градинарска чорба, която всички участници и гости ще имат възможност да опитат.
Разноските за пътуване, храна и нощувка са за сметка на участниците. Такси за участие не се заплащат.

Заявки за участие се приемат до 31 август 2023 година на адрес: НЧ „Развитие – 1884“, ул. Иван Цвятков“ № 1, област Велико Търново, община Горна Оряховица
село Поликраище п.к. 5138. Лице за контакти: Елисавета Попгеоргиева – секретар на читалището, ел. поща: [email protected]/ сн. архив RegNews


Ключови думи
Празник на плодородието Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати