Събота, 09 Дек 2023
            
Други Лясковец

Празник на кокошата чорба днес в Козаревец

  09.09.2023 06:03
Празник на кокошата чорба днес в Козаревец

Празник на кокошата чорба ще има за пореден път в Козаревец. Днес в лясковското село майстори ще напълнят отново казаните, за да сготвят прословутата чорба от домашна птица, а докато се готви ястието, музикални изпълнения ще звучат на сцената пред читалището.

Кулинарно-фолклорният празник е единадесети по ред и тази година организаторите ще подготвят цели 15 огнища. По традиция фестът се провежда след Рождество Богородично и тази година е насрочен за 9 септември. Организатори са местното читалище и кметството, подкрепени от Община Лясковец.

Официалното откриване е в 10 часа в парка на читалище „Земеделец-1899“, но доста по-рано състезателите ще запалят огньовете и ще пуснат мръвките за чорбата. Ще има и голям кметски казан в близост до състезаващите се, от който всеки желаещ жител или гост на селото ще може да опита.

Докато се готвят гозбите, самодейни певчески състави и танцови колективи ще веселят гости и жители на селото. Концерт с песни от богатия си репертоар ще поднесат специално поканените от кмета Красимира Колева гост-изпълнители. Това са внучките на Гуна Иванова Ива и Велислава Костадинови, които тази година ще радват публиката.

Към обяд ще бъде избрана най-вкусната кокоша чорба от тричленно жури. Ще има и Специална награда – парична премия от кмета на селото, награди за избраните от журиращата комисия най-атрактивни готвачи, както и награди за отборите, подредили най-красивите етно-щандове. Грамоти за участие ще получат всички кулинари, както и индивидуалните и колективни изпълнители във фолклорната част.

Плакетите и сувенирите на победителите ще връчат общинският кмет д-р Ивелина Гецова, кметът на Козаревец Красимира Колева и председателят на читалище „Земеделец-1899“ Тодор Тодоров./ сн. архив RegNews


Ключови думи
ден на кокошата чорба Козаревец
Последни
Седмицата
Анкета