Неделя, 08 Яну 2023
            
Горна Оряховица Култура

Гран при на театралния фестивал „Камъка” е за трупата на Козаревец с „Ъндърграунд” на Христо Бойчев

  09.10.2022 20:45
Гран при на театралния фестивал „Камъка” е за трупата на Козаревец с „Ъндърграунд” на Христо Бойчев

Голямата награда от третото издание на Националния фестивал на любителските театри „Камъка” в Горна Оряховица бе спечелена от театралната трупа „Парашкев Парашкевов” към НЧ „Земеделец” в Козаревец. Отличието им бе присъдено за тяхната трактовка на Underground на Христо Бойчев, постановка на Йордан Сираков.

Другата специална награда на фестивала, която се присъжда от домакините от МТ „Алтернатива”, бе спечелена от Младежко театрално студио „Талантино” от Килифарево за спектакъла „Застреляй идиотите” от Емил Йотовски.

Журито с председател Иван Митев - актьор от ДМТ „К. Кисимов” и членове Мария Банкова – актьор, бакалавър по Актьорско майсторство за драматичен театър в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Иван Великов – дългогодишен актьор в Младежки театър –Горна Оряховица, трябваше да оцени 11 спектакъла в двете възрастови категории –до 19 и над 20 години.

В първата възрастова категория най-много награди спечели Театрално студио „Смехурко” от Банкя с ръководител Цвете Лазарова. Студиото спечели втората награда със „Сватбата на мишока Мики” в интерпретация на малката формация „Смехурко деца” и първа награда за по-големите театрали от студиото с „Училище за мъже” по Молиер.

Трета награда в тази категория бе присъдена на Детски театър „Вълшебник” при ОУ „Неофит Рилски” – Габрово с ръководител Виктория Петрова.

„Смехурко” и „Училище за мъже” отнесоха и първите награди за мъжка и женска роля. Катрин Симпсън получи първата награда за главна мъжка роля за Сганарел от „Училище за мъже”. Светлозара Дакова пък взе първата награда за главна женска роля за Жанет от същия спектакъл.

Във втора възрастова група първа награда за най-добра театрална трупа журито присъди на Драматичен театър при НЧ „Съединение” в Драганово за спектакъла „Супер секс таблетка” по Габор Гьоргей. Втората награда е за театралния колектив при НЧ „Иван Вазов” в Първомайци за „Вампир” от Антон Страшимиров. Третата награда спечели театрална трупа „Жар” при НЧ „Пламък – 2016” – Велико Търново.

Първата награда за главна мъжка роля спечели Галин Жеков от театралната трупа от Козаревец за Васко от „Ъндърграунд”. За главна женска роля първа награда бе присъдена на Ани Велчева от Драганово за ролята на Ангела от „Супер секс таблетка”.

Същите два спектакъла получиха наградите и за поддържащи мъжка и женска роля чрез Пенка Кабакчиева в ролята на медицинската сестра от спектакъла на Драганово и Борислав Дончев в ролята на Петю от постановката на Козаревец.


Ключови думи
театрален фестивал "Камъка" Козаревец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати