Петък, 20 Май 2022
            
Лясковец Общество

В Козаревец посрещнаха храмов празник

  14.10.2021 15:25
В Козаревец посрещнаха храмов празник

На 14 октомври православната Българска църква почита паметта на светицата Петка Търновска - една от най-обичаните не само в България, но и в целия православен свят. На Света Петка храмовия си празник отбелязва едноименната църква в село Козаревец.

Още от ранна сутрин в обновения красив 170-годишен храм се събраха много миряни от лясковското село и гости. Йеромонах Димитрий отслужи утринна празнична литургия, бе осветен и приготвения за празника курбан. Гости бяха кметът на Община Лясковец д-р Гецова, кандидатът за народен представител Димитър Николов, както и домакинстващият кмет Красимира Колева, председателят на пенсионерския клуб в селото Дочка Атанасова, общественици, читалищни дейци и други. В храма имаше и десетки миряни.

След като точно на днешния ден, преди една година, на празника на село Козаревец - Петковден, бе срязана лентата на новия централен площад, жителите се зарадваха месец по-късно и на освещаването на обновения си храм, който тогава бе тържествено открит след ремонта от родения в Козаревец търновски владика митрополит Григорий. Църквата „Св. Параскева“ в Козаревец съществува от 1850 година. Храмът е на над 170 години, като сградата е разрушена при колосалното за региона земетресение от юни 1913 г. и е възстановена през периода 1920-1930 г. През 2019 г. храмът претърпя голям ремонт, след като с постановление на Министерския съвет бе предоставен допълнителен трансфер по бюджета на Община Лясковец и бяха отпуснати средства в размер на 137 820 лева за аварийно-възстановителни работи. С много подаръци и парични дарения при откриването ѝ миналата година бе подобрен и интериорът й. На всички присъстващи при спазване на епидемиологичните мерки бе раздаден курбан за здраве и благоденствие, който приготвиха църковното настоятелство, кметството и пенсионерския клуб в селото.


Ключови думи
Козаревец църква
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати