Вторник, 05 Дек 2023
            
Култура Павликени

Община Павликени представя колекцията си от съвременно изкуство в изложба и каталог

  05.09.2023 19:40
Община Павликени представя колекцията си от съвременно изкуство в изложба и каталог

Община Павликени и фондация „Аматерас“ ще представят във Велико Търново колекцията от съвременно изкуство, която Община Павликени събра в изминалите 11 години чрез международния пленер „Павликени и светът“.

Откриването на изложбата „Павликени и светът (2012 – 2022)“ ще се състои на 7 септември 2023 г. от 18:30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Проектът „Павликени и света“ е дългосрочен проект с ясна културна международна политика за обмен между творци от различни държави, презентиране на културното наследство на Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство в различните жанрове.

Началото на резидентския проект с ежегоден пленер и изложба се поставя през 2012 г. като съвместна инициатива на Фондация „Аматерас“ и Община Павликени.

През изминалите години са представени утвърдени автори с богат творчески опит от Финландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Словакия, Литва, Иран и България. Те участват в пленерите, създават и даряват на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, керамичното, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия и др.

Всяка година подборът на артистите е свързан с конкретна държава или регион от света. Това допринася за огромното стилово, идейно и технологично изграждане на една завидна със своето качество колекция.

През годините „Павликени и света“ се развива до утвърдена платформа за изследване на индивидуални и колективни художествени виждания. Чрез изкуството Павликени създава единно и извисено пространство на духа.

Повече информация можете да намерите в събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/270698205781021


Ключови думи
Павликени и светът
Последни
Седмицата
Анкета