Сряда, 05 Oct 2022
            
Култура Павликени

Ключово събитие поставя Павликени на важно място на културната карта на България

  06.07.2022 09:25
Ключово събитие поставя Павликени на важно място на културната карта на България

Проектът  „ПАВЛИКЕНИ И СВЕТЪТ” – 2022 e вече eдинадесето издание. Този дългосрочен проект на Община Павликени и  Фондация АМАТЕРАС през годините представи десетки автори от различни държави. Тази година пленерът ще представи група от автори от Германия, България и Франция. Фокусът на пленера е свързан със създаване на произведения от материали, съществуващи в природната среда или носещи екологични послания.  

В тези 11 години Община Павликени успя с този проект да създаде една много качествена колекция от произведения на съвременното изкуство, което я нарежда сред редките явления в България. Подобен тип колекции са много важни за развитието на междукултурния диалог с различни държави и същевременно обогатяват културния живот извън столицата. В колекцията има произведения от различни стилове и течения в различни медии – скулптура, живопис, графика, хартиено изкуство, керамика, инсталация рисунка, дигитални изображения, фотография и обекти, изградени в смесени техники.

Авторите, избрани да участват тази година, са Верена Фрейдрих, Ирене Хопенбергер, Беата Мария Вьолц, Лори Галиц, Брюно Давид и организаторите от българска страна Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

Изложбата ще се фокусира предимно върху инсталационни произведения, свързани с природната среда и нейното опазване. Авторите в това издание се отличават с предпочитанията си към дърво, хартия, слама, натурални растителни влакна от различни култури, текстил и рециклирани обекти. В изложбата ще бъдат включени и интерактивни музикални скулптури на Тодор Тодоров от неговата последна колекция, представена в Брюксел през април и май на 2022.

 Пленерът в годините стана много популярен сред онези, които следят изявите и проектите на Аматерас Фондация, както и културната политика на Община Павликени. Дългогодишното сътрудничество между Фондацията и Общината създадоха културни мостове между Павликени и различни държави. Колекцията е с много голям брой произведения и предстои тепърва да има своето представяне като цялостна експозиция пред обществеността на общината, но по-важната цел е нейното представяне пред различни публики в страната и зад граница. Този проект е много ключово събитие, което поставя Павликени на важно място в културната карта на България и дава европейски облик на града.

Изложбата ще бъде открита от инж. Емануил Манолов - кмет на община Павликени и Тодор Тодоров - председател на АМАТЕРАС Фондация. Домакин на събитието е Народно читалище „Братство -1884“ гр. Павликени. Откриването е на 7 юли в 18:30 ч. Изложбата ще остане наредена до началото на септември.


Ключови думи
Павликени и светът
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати