Петък, 14 Oct 2022
            
Култура Павликени

Автори от Германия, Франция и България показаха връзката между природата и човека на арт пленера „Павликени и светът“

  14.07.2022 16:11
Автори от Германия, Франция и България показаха връзката между природата и човека на арт пленера „Павликени и светът“

За 11-ти пореден път международният арт проект „Павликени и светът“ постави Павликени на световната карта на изкуството. За една седмица в античния и вечен град твориха 7 художници от Германия, Франция и България. Инициативата е съвместна на Община Павликени и фондация „Аматерас“, зад която стоят Тодор Тодоров и Даниела Тодорова. По тяхна покана в Павликени гостуваха Верена Фрейдрих, Ирене Хопенбергер, Беата Мария Вьолц, Лори Галиц и Брюно Давид.

Всеки от тях намери различен подход какво произведение да създаде по време на престоя си, а на закриващата изложба се откроиха и общите теми, споделени между всички автори – връзката на човека със земята и с природата, както и опазването на околната среда. Тазгодишните участници са характерни със своите изяви чрез инсталации, концептуално изкуство, хартиено изкуство, живопис, обекти, скулптура. Това богато разнообразие на автори дава на самия пленер много голяма дълбочина в представените произведения.

Изложбата беше открита във фоайето на НЧ „Братство-1884“, а за събитието се събраха ценители на изкуството от целия регион.

„В представените тази вечер произведения аз виждам нещо общо и то е посланието, че човек не бива да губи връзката с природата и с корените си. В 21 век това е важно послание, защото ежедневно виждаме колко сме зависими от природата и как трябва да я пазим. Но ето и още една успешно изпълнена задача на изкуството – то ни събра заедно. То събра в тази зала ценителите на красивото и на изящното“, обърна се към присъстващите кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Той благодари на организаторите от фондация „Аматерас“ за последователността от 11 години да се организира подобен престижен арт форум.

За предизвикателствата, на които отговарят съвременните творци, говори председателят на фондацията Тодор Тодоров. „В днешни дни много трудно се прави култура на фона на зверствата в Украйна, но ако не правим култура, ние ще останем без души, ще бъдем разрушени хора. И затова е много важно културата да бъде поддържана. И вие ни помагате в това. Благодаря“, каза скулпторът.

Кураторът на изложбата Даниела Тодорова представи всеки от авторите с произведението му. „Без личности, които да имат волята и желанието да подкрепят културата, ние няма как да направим подобен форум. Така че личната заслуга е много важна и благодаря на инж. Манолов за всичко, което направи през годините“, каза тя.

В изложбата през 2022 г. повечето произведения са свързани с екологични и хуманни послания, защото това, което се случва в природата, е много важно. „Забелязваме тревожните климатични промени. Това вълнува авторите в цял свят. В Германия много от авторите са силно притеснени от процесите, които се случват. Те разказаха много интересни неща, че дори техните деца отказват да летят със самолети, за да предпазят планетата от отровни газове. Това е знак за едно друго съзнание, което се случва в нашия огромен дом“, каза Тодорова и посочи, че от тазгодишната резиденция започват бъдещ обменен българо-немски проект.

„Когато показваме Павликени на гостуващите художници, вие сте една много специална точка на картата на България. Вие притежавате една древност и не е случайно мотото Ви античен и вечен. Художниците са изключително впечатлени, защото казват "Никога не сме допускали какво притежавате - огромна култура, а самите вие сте толкова добри, мили, щедри и любящи" каза още тя.

„Този арт пленер започна като красива идея, без да имаме представа в какъв голям проект ще се превърне. За 11 години ние имаме едно огромно наследство и колекция от съвременно изкуство“, каза Даниела Тодорова и не скри желанието си догодина всички произведения от колекцията да бъдат показани в обща изложба в големите галерии в страната.

Важните идеи в създадените творби са опазването на околната среда и запазването на връзките между хората. „Особено след 2 години на тежка пандемия и сега, в момент на поемане на въздух, а и успоредно с войната в Украйна, това напрежение сякаш отдалечи хората един от друг. И всъщност артистите са първите, които живо, най-пристрастно реагират на тези процеси. Инсталацията на Верена Фрейдрих, която говори за контактите между хората, за линията човек-природа-вселена – всички тези взаимодействия създават нашия свят, това в което ние съществуваме. Не само да го консумираме, не само да искаме от него, но и да създаваме, да връщаме. Когато има такъв обмен - и духовен, и материален, и физически, тогава има и хармония във вселената и в света, казва нейното произведение.

В цялата експозиция има няколко инсталации, които засягат проблема със земята, която ни дава голяма енергия и живот. „Цивилизованият човек е забравил, че ако няма баланс, ако земята не е плодородна, ако няма дъжд, вода, слънце, ние сме изгубени. Тук се появяват едни интересни произведения на Ирене Хопенбергер и Лори Галиц, които засягат темата за материалността в природата. Лори показва връзката със земята, нейната плодовитост и хлябът, който е могъщ символ на живота. И когато говорим за културното наследство на Павликени, говорим за това, че хората изцяло са зависели от земята - когато тя е дарявала, те са можели да създават всичко това: да творят, да съществуват, да имат занаят. Но когато земята не дава, и една цивилизация може да отмре и тотално да изчезне“, изтъкна Тодорова.

Успоредно с тези дълбоки послания към обществото могат да бъдат видени и интересни произведения на Беата Мария Вьолц. Тя е концептуален автор с интерес към връзките между езиците. „Тя веднага откри приликата между българския и немския - думи, които исторически са пренесени в езика ни. Нейната инсталация е една приятна игра с буквите, с думите. Мозайка, която е и мозайката на живота, защото ние, хората, често си играем с думите, с понятията“, каза кураторът на изложбата.

Друг автор в изложбата е французинът Брюно Давид, който е вече познат на публиката в Павликени, защото миналата година се представи с интересна инсталация в градска среда – трактор. „Тази година той продължи темата и представи едно много експресивно платно в памет на трактора - продължава линията и вдъхновява“, представи го Тодорова.

Тодор Тодоров представи скулптура "Щрайх", която е интерактивна - издава звук и музика. Тази година тя беше представена в две много специални места в Брюксел, а след Павликени ще бъде показана и в Страсбург.

От създаването му до днес Община Павликени успя с този арт проект да създаде една много качествена колекция от произведения на съвременното изкуство, което я нарежда сред редките явления в България. Подобен тип колекции са много важни за развитието на междукултурния диалог с различни държави и същевременно обогатяват културния живот извън столицата. В колекцията има произведения от различни стилове и течения в различни медии – скулптура, живопис, графика, хартиено изкуство, керамика, инсталация рисунка, дигитални изображения, фотография и обекти, изградени в смесени техники.


Ключови думи
Павликени и светът
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати