Неделя, 26 Nov 2023
            
Велико Търново Други

Сделката за „Телнет” е финализирана

  27.08.2023 10:29
Сделката за „Телнет” е финализирана

Върховният административен съд разбърква малко сделките на „Виваком” за придобиването на регионалните кабелни оператори "Нетуоркс-България", "ТВН Дистрибуция България", "Телко Инфраструктури" и "Онлайн Директ". Това става по жалба на конкурента на "Виваком" – "Йеттел", който възразяваше срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за незабавното изпълнение на придобиването на контрол на тези дружества, включително и великотърновското дружество "Телнет", информира „Mediapool”.

Въпреки искането на "Йеттел" (Yettel) да се направи пълен анализ за влиянието на сделките върху пазара, КЗК ги пусна, което бе обжалвано пред Административния съд София област. Той обаче оставя претенцията без разглеждане, което телекомът оспорва пред по-висшата инстанция.

В петък ВАС обаче решава, че жалбата на "Йеттел" трябва да бъде уважена от първоинстанционния съд и връща делото за разглеждане. Това не може да бъде обжалвано.

Придобиването на "Телнет" като част от решението на КЗК обаче вече е финализирано и е вписано в Търговския регистър, поради което върховният съд не се произнася по него.

Предстои да се види развитието около останалите четири сделки, за чието изпълнение трябва да се произнесе първоинстанционният съд.

От решението на ВАС става ясно, че според КЗК "Йеттел" е трето неучастващо в административното производство лице, което няма право на жалба срещу определението на Административния съд София-област.

От решението на КЗК от края на юни, разрешаващо незабавните сделки на "Виваком", става ясно, че антимонополната комисия не смята, че с придобиването на новите интернет и тв доставчици компанията ще увеличи своята пазарна мощ и ще наруши конкуренцията, тъй като има финансовата възможност да предлага на клиентите си отстъпки и устройства, с които ще привлече абонати на останалите малки оператори и ще задълбочи своята пазарна мощ. Антимонополната комисия дори посочва, че в резултат на силно развитата конкуренция на този пазар делът на "Виваком" при конкретни услуги намалява.

Сега приключването на сделките зависи от решението на първоинстанционния съд и дали то отново ще бъде обжалвано./ сн. Телнет


Ключови думи
Телнет
Последни
Седмицата
Анкета