Вторник, 21 Nov 2023
            
Икономика

3,7% е регистрираната безработица в разгара на лятото

  22.08.2023 14:44
   3,7% е регистрираната безработица в разгара на лятото

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново през месец юли е 3,7%, при 5,2% за страната и за област Велико Търново. Така в разгара на летния сезон през месеца се наблюдава леко повишение на безработицата от 0.1 процентни пункта спрямо предходния месец юни. По общини безработицата е както следва – община Велико Търново 2,8%, община Елена 10,8% и община Златарица 13,7%.        

През юли се засилва и активността за регистрация в бюрото по труда. Регистрираните безработни през месец юли в Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново са 1 458, което е с 22 лица повече от м. юни  и със  71 лица по-малко от регистрираните  през м. юли предходната година. За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през месеца са се регистрирали нови 279 безработни лица. Освен тях, други 10 лица от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Бюрото по труда. Увеличава се и броят на активираните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрото по труда, за месеца са активирани 58 неактивни лица за регистрация в бюрото по труда.          

През месец юли 2023г. 150 безработни лица са започнали работа, отчита се намаление  на броя им в сравнение с предходния месец и с 12 повече спрямо същия месец на предходната година. Две  лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своята нова позиция чрез бюрото по труда.

Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е както следва: преработваща  промишленост – 21%, образование – 19%, хотелиерство и ресторантьорство – 11,9%, търговия – 11,9% и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 4 безработни лица от рисковите групи по програми и мерки за обучение и заетост и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Продължава търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през месец юли са 146. Най-голям дял свободни работни места са заявени в образование (22,6%), операции с недвижими имоти (18,4%),  строителство (13,6%), хотелиерство и ресторантьорство (10,9%), търговия (10,2%), преработваща промишленост (9,5%)  и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал, полагащ грижи за хората, работници в  преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал, осигуряващ сигурност и защита, водачи на МПС и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др.

Свободните  работни позиции към 16.08.2023 г. в Дирекция „Бюро по труда“ Велико Търново са: 2 места за автомонтьор, 3 места за охранител, 1 място за мияч превозни средства, 2 места за машинен оператор кроене, 1 място за работник поддръжка, 1 място за мияч съдове /ръчно/, 1 място за тракторист, 1 място за администратор хотел, 1 място за диспечер транспортни средства, 1 място за машинист многокофов багер, 1 място за водопроводчик, 10 места за монтажник електрооборудване, 1 място за машинен оператор металорежещи машини, 10 места за склададжия, 2 места за дърводелец мебелист, 8 места за общ работник, 2 места за обслужващ бензиностанция, 2 места за касиер, 3 места за работник кухня, 4 места за готвач, 4 места за сервитьор, 4 места за барман, 7 места за продавач консултант, 2 места за електромонтьор, 2 места за заварчик, 6 места за машинист пътно-строителни машини, 3 места за автомонтьор, 5 места за шофьор, тежкотоварен автомобил 12 и повече тона, 5 места за брокер недвижими имоти, 8 места за оператор сигурност,  5 места салонен управител, 5 места готвач в заведение за бързо хранене, 2 места електротехник промишлено предприятие, 2 места за учител, общообразователен учебен предмет в гимназиален етап, 1 място за  учител, начален етап на основното образование (I-IV клас), 1 място помощник – възпитател, 1 място счетоводител, оперативен, 2 места чистач/хигиенист, 1 място личен асистент, 1 място технически секретар, 1 място фризьор.


Ключови думи
Бюро по труда безработица
Последни
Седмицата
Анкета