Четвъртък, 16 Nov 2023
            
Лясковец Общество

Започва подмяна на водопровода в Добри дял

  17.08.2023 11:56
Започва подмяна на водопровода в Добри дял

Първа копка за реконструкция и подмяна на водопровода направиха днес в Добри дял. С водосвет и ритуално разбиване на шампанско се сложи символичното начало на проекта, а същинските строителни работи ще започнат в понеделник. В церемонията участва екипът, който ще работи на обекта, представителите на строителния надзор, на общинската администрация, общински съветници, жители на селото.

Това е един дълго чакан проект както за жителите на Добри дял, така и за нас, които години наред търсехме финансиране за изпълнението му. Подмяната на водопровода сме проектирали още през 2015 г. и сме кандидатствали многократно за финансиране. В крайна сметка обектът влезе в списъка на МРРБ за подкрепа на общински инфраструктурни проекти и ето че вече започва реализацията му, напомни кметът д-р Ивелина Гецова преди да разбие бутилката шампанско в багера.

Проектът предвижда подмяната на 6 км водопровод, което е около 90% от водопроводната мрежа в селото. Ще се започне от ул. „Надежда”, като се тръгне от входа на селото откъм главния път София – Варна. Освен че ще бъдат подменени водопроводните тръби по улиците, ще бъдат ремонтирани и близо 300 сградни отклонения. Срокът за реализация на проекта е 160 дни, но фирмата ще опита да приключи с най-тежката работа още в топлите есенни месеци. Проектът включва възстановяване на уличната настилка след края на ремонта в частта й, където е разкопана за водопровода. Общината вече търси начини за финансиране на последващо преасфалтиране на основните улици.

Общата стойност на проекта е 2,5 милиона лева. МРРБ го финансира на 50% с ПМС, а се очаква с новия бюджет държавата да преведе на общината и останалата част от необходимите средства.

Проектът  бе одобрен още в края на миналата година, но се забави заради оспорване на поръчката за избор на изпълнител. В крайна сметка и КЗК, и ВАС потвърдиха избора на Общината и подмяната на водопровода може да започне с изпълнител „Монимекс” ЕООД.

С този проект ще решим много тежък проблем за жителите на селото. Водопроводната мрежа е силно амортизирана и непрекъснато има аварии. Това, освен че създава неудобство на хората, не позволява да се възстанови и уличната настилка, която също е в лошо състояние. След подмяната на водопровода, местната власт ще има възможност да търси решение и за преасфалтиране на улиците, уточни д-р Гецова.

След Добри дял предстои подмяна на водопроводите в Драгижево и Козаревец. За двете села има одобрени проекти по Програмата за селските райони и Общината вече е подписала договор с Фонд „Земеделие” за близо 4 милиона за двата проекта. Работи се по обществените поръчки за избор на изпълнители. Има проектна готовност и за водопроводите на Мерданя и Джулюница. С проекта за Мерданя е кандидатствано пред ПУДООС и се очаква решение.

Изпълнихме своето обещание към жителите на общината и оставяме на следващия кмет готови проекти, по които да работи. Надявам се новото общинско ръководство да има желанието и енергията да продължи  и надградитова, което сме започнали, коментира д-р Ивелина Гецова, която вече обяви, че това е последният й кметски мандат.


Ключови думи
водопровод Добри дял Лясковец Ивелина Гецова
Последни
Седмицата
Анкета