Понеделник, 30 Oct 2023
            
Лясковец Спорт

29 плувци се състезаваха в памет на Добри Динев край Лясковец

  31.07.2023 14:46
29 плувци се състезаваха в памет на Добри Динев край Лясковец

За осми път Община Лясковец домакинства плувен маратон „Добри Динев“. Плувната надпревара бе инициирана в памет на майстора на дългите плувания и носител на орден за доблест І степен Добри Динев. Варненецът зaпиcвa мнoгo peкopди, a шест oт тях зa „Книгaтa зa peкopди на Гинec”. Приживе плувецът създава клуб „Приятели на Добри Динев”, учи стотици деца да плуват и до последно участва в плувни маратони. През 1978 година нa пoнтoнния мocт пpи Бeлocлaв cпacява oт явнa cмъpт 42-мa души, зa кoeтo e yдocтoeн c Оpдeн зa гpaждaнcкa зacлyгa и дoблecт.

Националният плувен маратон в Лясковец има през годините куп почитатели, приятели и все повече участници. Събитието и тази година уважиха кметът на Общината д-р Ивелина Гецова, секретарят на Община Лясковец Мариян Паскалев, съпругата на легендарния плувец Маргарита Динева, както и негови съотборници - Йордан Арменчев и Веселин Стефанов, които са дейни участници в подготовката на всяко едно издание на маратона.

Националната плувна надпревара протече отново на микроязовир „Костимял Горен“ - в покрайнините на Лясковец и в турнира тази година се включиха 29 състезатели (2 жени и 27 мъже) от различни краища на страната, като имаше и едно международно участие. Състезанието протече по възрастови групи, като в I  група – участници от 30 до 44 години, на дистанция 3000 метра се включиха девет мъже. Призът в групата и тази година грабна Ненчо Калев от Велико Търново, класирал се на първо място с време 48:54 минути, което подобрява миналогодишния му рекорд от 56:10 минути. Втори след него остана Павлин Петров от морската столица Варна с време 1 час, 10 минути и 11 секунди.

В групата на ветераните от 45 до 59-годишни, плували на 2000 метра, участваха седем мъже и една дама. Първи в групата се класира русенецът Иван Гръблев с време 27:06 минути, а негов подгласник е Борислав Иванов от град Сандански с време 34:21 минути. На трето място в класирането е Йордан Ангелов от гр. Полски Тръмбеш, който успя да преплува разстоянието за 38 минути. Дамата от групата Магдалена Моралийска от гр. Варна завърши състезанието с време 50:02 минути и тя се окичи със златния медал.

При най-възрастните плувци - ветерани над 60 години, които трябваше да се преборят с дистанция от 1000 метра, мераклиите за наградите бяха най-много – 11 души. Призът в надпреварата е за Стефан Вътов от гр. Русе, успял да преодолее разстоянието за време 17:41 минути. Втори завърши Иван Грозданов от гр. Бяла с време 17:57 минути, а третото място зае Ерик Ноел от село Стефан Стамболово, община Полски Тръмбеш с време 18:11 минути.

На дистанцията от 3000 метра при най-малката възрастова група се включиха две жени и деветима мъже, като сред дамите бе и най-малката участничка в маратона – 14-годишната Надежда Иванова от град Сандански. В групата имаше двама участници, които завоюваха второ отличие от състезанието. При мъжете първи е Антоний Моралийски от гр. Варна с време 33:56 минути, на второ място е врачанинът Александър Александров с време 49:50 минути, а на трета позиция се класира Ерик Ноел от Стефан Стамболово, завършил съревнованието с време 50:44 минути.

Сред дамите в дисциплината надпреварата бе оспорвана, тъй като и двете участнички завършиха с време час двадесет и две минути. Съдиите на състезанието взеха решение с първа награда да удостоят най-младата плувкиня, участваща за първи път в този маратон - Надежда Иванова, а среброто получи варненката Магдалена Моралийска, която заслужи два медала от плувното състезание в Лясковец.

Всички участници в VIII Национален плувен маратон „Добри Динев“ бяха наградени с грамоти за участие и медал „Добри Динев“, а отличените на призовите позиции - със златни, сребърни и бронзови медали, тениски с лика на Добри Динев и парични награди за първенците, които връчиха кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и съпругата на именития плувец Маргарита Динева.


Ключови думи
Добри Динев
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати