Сряда, 25 Oct 2023
            
Лясковец Общество

Две сестри превърнаха олющените спирки в Лясковец в галерия на открито

  26.07.2023 14:07
Две сестри превърнаха олющените спирки в Лясковец в галерия на открито

Евгения и Невена Лефтерови, познати в артистичните среди със студиото си GIART, превърнаха две олющени и станали пана за некролози спирки в Лясковец в произведения на изкуството. Идеята всъщност е на Община Лясковец, която започна да реновира спирките в града още миналата година по проект, финансиран от Фонда за местни инициативи с партньори Платформа „Агора” и СНЦ „Партньори за Лясковец”. На няколко спирки се появиха образи от историята на Лясковец, а това лято две от спирките са превърнати в истински произведения на изкуството.

Своеобразните галерии на открито са дело на сестрите Евгения и Невена Лефтерови, които са лясковчанки, а са познати в света на изкуството със своята атрактивна улична живопис и с 3D стенописите, които правят. В началото на годината Община Лясковец им предложила да направят проекти за две спирки, после си избрали две от предложенията и в крайна сметка те вече са реализирани. На първата спирка в Лясковец, влизайки от Горна Оряховица, чакащите пътници ще се наслаждават на прекрасни пейзажи през отворени прозорци. На предпоследната спирка, пак в посока Велико Търново, сестрите са сътворили закачка. Изрисувана е спирка с наближаващ автобус, билетопродавачка и чакащ човек, който чете вестник „Лясковски хроники”. Ако се загледате, ще видите и намигването от първа страница, което носи голямото заглавие, че две световно известни художнички са изрисували спирките в Лясковец.

И двете спирки са направени така, че да са удобни са селфита и вече мнозина, не само чакащи автобуси, се възползваха от атрактивния фон. Дано само лясковчани си намерят други места за лепене на некролози, за да не се върне бързо старият вид на спирките.

Благодарим на Общината, че ни даде тази възможност и на всички, които ни съдействаха, за да реализираме проектите си, коментира Невена Лефтерова. Работници на Общината премахнали старите и счупени ламарини и пребоядисали здравата конструкция на спирките. Фирма „Ди Медия“ предоставила италбонд, който послужил за платна за рисуване.

Двете сестри работят по много подобни проекти, а преди година и половина изрисуваха залата за изписване на бебета в Горнооряховската болница, а после и самото АГ отделение. С техни 3D стенописи ще посреща малките си пациенти и нов педиатричен кабинет в Горна Оряховица.


Ключови думи
GIART Лясковец Лефтерови
Последни
Седмицата
Анкета
На 29 октомври ще гласувам за

Резултати